Την προσθήκη καθηγητή Ψυχιατρικής στην επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/12) ο Βασίλης Κικίλιας.

Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει αυξηθεί κατά 62% ο προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, κάνουμε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα περάσουμε στενά οικογενειακά. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στους αγαπημένους μας. Κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους άλλους. Η επιχείρηση Ελευθερία δεν έχει οργανωθεί ποτέ στο παρελθόν. Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει οργανωθεί κάτι τέτοιο.

Θέλω να επαναλάβω ότι είναι προφανές πως θα γίνουν λάθη και αστοχίες. Πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της κοινωνίας. Με διαφάνεια θα ενημερώνουμε και θα βελτιωνόμαστε. Το ένα μετά το άλλο εγκρίνονται τα εμβόλια. Στις 6 Ιανουαρίου θα γίνει σύσκεψη για το εμβόλιο της Moderna.

Το θέμα μας σήμερα είναι η ψυχολογική υγεία από τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα. Να ανακοινώσω τη διεύρυνση της επιτροπής των ειδικών με έναν ακόμη επιστήμονα, τον καθηγητή Ψυχιατρικής, διευθυντή της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμων Μποζίκο.

Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ, ώστε να φτάσουμε στο 2% των παροχών για την Υγεία, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», ανέφερε ο Β. Κικίλιας.

Και πρόσθεσε: «Να ξεκαθαρίσω ότι ξεκινάμε με το εμβόλιο της Pfizer. Έρχεται στη χώρα στις 26 του μήνα και ξεκινάμε στις 27, με τους υγειονομικούς, τους οίκους ευγηρίας και τις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει η δυνατότητα για 2 εκατ. και πλέον εμβολιασμούς τον μήνα. Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Όχι βιασύνες σε ένα πρότζεκτ που εξήγησα πόσο σύνθετο είναι. Θέλει μεγάλη προσοχή, διαφάνεια με έγκυρα στοιχεία και όχι βιασύνες.

Έτσι θα υλοποιήσουμε το σχέδιο, εμβολιάζοντας σταδιακά όλο και περισσότερους. Όσο περισσότερα εμβόλια εγκρίνονται και παραλαμβάνουμε, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμών. Πιστεύω θα πετύχουμε την ανοσία που θέλουμε. Προτεραιότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες και αργότερα στον γενικό πληθυσμό».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επισήμανε: «Έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στην ψυχολογική πίεση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η απουσία από τους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας και η απώλεια των δικών μας ανθρώπων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι μας χάσαμε ένα ποσοστό της ψυχικής μας ελευθερίας.

Αναπτύσσουμε προγράμματα για ανέργους, ψυχικά νοσούντες και τα παιδιά μας που έχουν κλειστεί μέσα. Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι έχουμε αναρτήσει οδηγίες και συμβουλές για τους πολίτες που αισθάνονται πίεση.

Καλούμαστε να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας. Το lockdown έχει επηρεάσει βάναυσα τα παιδιά μας, καθώς δεν πηγαίνουν στο σχολείο και είναι περιορισμένα».

Σχετικά άρθρα