Τέσσερις παλιοί και ένας νέος μίλησαν για τον Βασίλη Σπανούλη στο αφιέρωμα που ετοίμασε η Nova με αφορμή την απόσυρση του «V-Span». Φραγκίσκος Αλβέρτης, Μάνος Παπαδόπουλος, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Ιτούδης και Ιωάννης Παπαπέτρου κατέθεσαν τις απόψεις τους για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ και γενικότερα την καριέρα του.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής τόνισε ότι ο Σπανούλης ήταν ο παίκτης ο οποίος είχε μεταδώσει στην ομάδα το mentality που ήθελε ο Ομπράντοβιτς: «Μας έδωσε την εργατικότητά του, την ώθηση ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Είναι ένας εγωιστής μπασκετικά. Δεν του αρέσει να χάνει και μας το μετέδωσε από τη πρώτη μέρα στην ομάδα. Ήταν το mentality που ήθελε να περάσει ο coach Ομπράντοβιτς το οποίο και έκανε. Ο Βασίλης το εκτίναξε σε άλλα ύψη» ανέφερε.

Αναλυτικά όσα είπαν στο αφιέρωμα της NOVA:

Φραγκίσκος Αλβέρτης:
«Ένα από τα τεράστια κατορθώματα του Βασίλη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, είναι ότι όπως ξεκίνησε, έτσι τελείωσε. Με τον ίδιο ζήλο για δουλειά, με την ίδια όρεξη για μπάσκετ και αυτό είναι κάτι να το δουν τα νέα παιδιά και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βασίλη στον τρόπο που δούλευε και ζούσε και ανέπνεε για το μπάσκετ…Ο Βασίλης θέλει να πετύχει ό,τι και αν κάνει. Μέσα στο παιχνίδι του ήταν νικητής. Αυτό που πρέπει να μείνει και να λέγεται είναι ο τρόπος με τον οποίο δούλευε. Αυτό τον οδήγησε εκεί που τον οδήγησε και είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τα νέα παιδιά».

Μάνος Παπαδόπουλος: «Το 2005, όταν παίζαμε το Final 4, συζητούσαμε να πάρουμε τον Σπανούλη. Τότε όλοι έλεγαν, έχει τον Διαμαντίδη, τον Λάκοβιτς και τον Καλαϊτζή. Τι τον θέλει τον Σπανούλη; Το κάνει για να μην πάει στον Ολυμπιακό. Όταν το συζήτησα με τον Ζέλικο, μου είπε ότι τον ήθελε γιατί τον πίστευε. Πίστευε ότι θα γίνει μεγάλος παίκτης. Έτσι προχωρήσαμε να τον αποκτήσουμε πάση θυσία. Και εκείνη την εποχή μπορούσαμε να αποκτήσουμε όποιον θέλαμε. Και κάποια στιγμή μου είχε πει ‘Μάνο, δεν θα με εμποδίσει τίποτα να γίνω ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη’».

Κώστας Τσαρτσαρής: «Με τον Βασίλη ζήσαμε στιγμές τις οποίες ούτε που φανταζόμασταν. Η έλευσή του μας έδωσε πράγματα που δεν είχαμε. Και πράγματα που δεν είχαμε και ως νοοτροπία. Ως άνθρωποι. Ο Βασίλης είναι ένας ξεχωριστός και εργατικός άνθρωπος. Μας έδωσε την εργατικότητά του, την ώθηση ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Είναι ένας εγωιστής μπασκετικά. Δεν του αρέσει να χάνει και μας το μετέδωσε από τη πρώτη μέρα στην ομάδα. Ήταν το mentality που ήθελε να περάσει ο coach Ομπράντοβιτς το οποίο και έκανε. Ο Βασίλης το εκτίναξε σε άλλα ύψη».

Ιωάννης Παπαπέτρου:
«Είναι δουλευταράς, αφοσιωμένος στο μπάσκετ και νικητής. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που τον χαρακτηρίζουν. Έχει εμπνεύσει νεότερες γενιές, όπως και τη δική μου και ακόμα πιο μικρούς. Ο θρύλος του θα ζήσει και θα τον θυμούνται για πάρα πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα. Φοβερή τέτοια κληρονομιά. Έδωσε το παράδειγμα».

Δημήτρης Ιτούδης: «Είναι μεγάλη ευλογία να δουλεύεις με έναν άνθρωπο όπως ο Βασίλης. Μόνο και μόνο ότι είναι τόσο ανταγωνιστικός, πρώτα με τον εαυτό του αλλά και με τους συμπαίκτες. Και προφανώς και με τους αντιπάλους. Έτσι περιμένεις περισσότερα από τον εαυτό σου. Ο Βασίλης τα έζησε όλα αυτά, ακόμα και στη ζωή χάνοντας πολύ νωρίς και τον πατέρα του. Μεγαλώνοντας με τον αδερφό του και τη μητέρα του. Όλο αυτό έφτιαξε ένα background ανθρώπου ο οποίος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κακουχίες και συνθήκες οι οποίες μόνο εύκολες δεν είναι στη ζωή. Ήταν ευχής έργον να συνεργαστούμε τόσα χρόνια στον Παναθηναϊκό».

Σχετικά άρθρα