Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης εξηγώντας τους λόγους που παραμένουν κλειστά τα ομαδικά αθλήματα.

«Ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που δίνουν πολλές ευκαιρίες μετάδοσης του ιού από τον έναν στον άλλο. Πρώτον, οι αθλητές ντύνονται, ξεντύνονται κάνουν ντους, όλοι μαζί. Πολύ κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις.

Δεύτερον, όταν αγωνίζονται επίσης έρχονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο εκσφενδονίζονται έτσι σταγονίδια, ξεπερνώντας την απόσταση των 1,5-2μ. καθώς η ανάσα τους είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη. Αλλιώς ανασαίνουμε όταν μιλάμε, αλλιώς όταν τραγουδάμε, αλλιώς όταν τρέχουμε και είμαστε λαχανιασμένοι.

Τρίτον, οι ίδιοι επειδή είναι νέοι και γεροί οργανισμοί είναι ασυμπτωματικοί και δεν καταλαβαίνουν ότι νόσησαν ή νοσούν ελαφρά δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης. Είναι και νέα παιδιά, είδαμε και κάποιους να συναναστρέφονται με άτομα εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, καταλαβαίνετε το πόσο μπορεί να αυξηθεί η μετάδοση του ιού.

Στην Ισπανία μετά το πρώτο κλείσιμο και την επανέναρξη του πρωταθλήματος τον Ιούνιο εξετάστηκαν 1000 ποδοσφαιριστές και βρέθηκαν 160 από αυτούς να μην έχουν καταλάβει ότι έχουν νοσήσει. Αυτά τα άτομα όμως μετά τους αγώνες γύριζαν σπίτι τους. Έρχονταν σε επαφή με το οικογενειακό τους περιβάλλον και μπορεί να μετέδωσαν τον ιό στο οικείο τους περιβάλλον, χωρίς να το καταλάβουν.

Όπου υπάρχουν μετακινήσεις πρέπει να υπάρχει και απαγόρευση. Δεν παίζουν κάποιοι φίλοι μεταξύ τους σ’ ένα γηπεδάκι 5Χ5. Η μια ομάδα πάει στο νομό της άλλης, Οι παίκτες του ενός χωριού πηγαίνουν να αγωνιστούν στο άλλο και αυτό δημιουργεί το πρόβλημα. Στη φάση που βρισκόμαστε, σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή πρέπει να παραμείνει «κλειστός» ο αθλητισμός δεν είναι κάτι που το θέλουμε. Κανείς δεν το θέλει, αλλά κρίνεται απαραίτητο».

Πηγή: sports3.gr

Σχετικά άρθρα