Η Ευρωλίγκα θα ανακοινώσει μέσα στη μέρα τις ποινές για τους παίκτες που συμμετείχαν στις συμπλοκές που ξέσπασαν 1:40 πριν το τέλος στη δεύτερη αναμέτρηση ανάμεσα σε Ρεάλ και Παρτιζάν για τα playoffs της διοργάνωσης. Οι «καμπάνες» ποικίλουν, από αποκλεισμό λίγων αγωνιστικών, μέχρι ετήσιων ή και οριστικών από τη διοργάνωση. Ο ανεξάρτητος δικαστής της Ευρωλίγκας θα αποφασίσει για την τύχη των συμπλεκόμενων.

Οι κανονισμοί της Ευρωλίγκας κάνουν διαχωρισμό των παραβάσεων σε σοβαρές και ήπιες. Η πρώτη περίπτωση περιλαμβάνει γεγονότα σαν τα χθεσινά, δηλαδή βιαιοπραγία, οριστική διακοπή αγώνα, απειλές ή οποιαδήποτε βίαια συμπεριφορά. Οι παίκτες που θα κριθεί ότι συμμετείχαν σε κάτι από τα παραπάνω, αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 30.000 μέχρι 280.000 ευρώ (!), αλλά και αποκλεισμό από έναν μέχρι και τέσσερα χρόνια ή για τρία ή περισσότερα παιχνίδια ή και ακόμη ισόβιο αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα.

Οι πιο ήπιες παραβάσεις περιλαμβάνουν διακοπή αγώνα, υβριστικές επιθέσεις, άρνηση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των διαιτητών και βίαιες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο άλλους παίκτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται από απλή σύσταση ως και πρόστιμο 30.000 ευρώ, καθώς επίσης απαγόρευση συμμετοχής στην Ευρωλίγκα μέχρι για έναν χρόνο ή αποκλεισμό για μέχρι πέντε παιχνίδια.

Η πιο πρόσφατη συμπλοκή, αλλά όχι τέτοιας έκτασης, είχε σημειωθεί το 2013 στο ΣΕΦ και στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Γαλατάσαραϊ, όταν ήρθαν στα χέρια οι Γιώργος Πρίντεζης και Μίρζα Μπέγκιτς με τον Ποπς Μενσά Μπονσού. Τότε ο Σλοβένος σέντερ είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό τεσσάρων αγώνων και πρόστιμο 15.000 ευρώ, ενώ από τρεις αγώνες και πρόστιμο 10.000 ευρώ είχαν «φάει» ο Έλληνας άσος και ο Βρετανός που είχε περάσει αργότερα από την ΑΕΚ.

Είναι άγνωστο αν η Ευρωλίγκα θα τιμωρήσει όλους τους παίκτες σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ή θα δείξει επιείκεια προκειμένου να μην αλλοιωθεί η διοργάνωση σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της, στα playoffs και λίγο πριν το Final 4. Για παράδειγμα, μια ποινή τριών αγώνων στον Πάντερ ή τον Λεσόρ θα ήταν καταδικαστική για την Παρτιζάν. Πάντως ήδη λέγεται πως όσοι παίκτες εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο απλώς για να χωρίσουν όσους δέρνονταν, δεν θα τιμωρηθούν.

Πηγή: sport-fm.gr

Σχετικά άρθρα