Ο Μανώλης Παπαμακάριος, προπονητής της Εθνικής Νέων της Ρουμανίας και άμεσος συνεργάτης του Σωτήρη Μανωλόπουλου στη Ντιναμό Βουκουρεστίου, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Μπασκετικοί μετανάστες» στο web radio της ΕΟΚ και μίλησε μεταξύ άλλων:

Για το ότι αποδέχθηκε την πρόταση του κόουτς Μανωλόπουλου: «Με μεγάλη χαρά και τιμή δέχθηκα την πρόταση του κόουτς. Στην παρέα μας είναι και ο Αλέξανδρος Βελισσαράκος. Έχουμε ένα πολύ δυνατό τιμ. Γνωριζόμαστε και απ’ την Ελλάδα και απ’ τη Λήμνο. Με τον Αλέξανδρο συνεργάστηκα πρώτη φορά, αλλά είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Έχουμε μια πολύ καλή χημεία μεταξύ μας και αυτό φαίνεται απ’ τη μεταμόρφωση της ομάδας από τότε που έχουμε αναλάβει».

Για το ότι είναι προπονητής την Εθνική Νέων της Ρουμανίας: «Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη όταν εκπροσωπείς μια χώρα κι ας μην είναι η δική σου. Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλο το άγχος για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Για να εκπροσωπείς μια χώρα πρέπει να ‘σαι αντάξιος όλων των προσδοκιών. Είχα στο πλευρό μου τον Θανάση Μολυβδά και τον Ριχάρδο Καμπόσο σαν φυσιοθεραπευτή. Όταν έγινε ένα τεχνικό μίτινγκ και παρουσιάσαμε τη δουλειά που είχαμε κάνει 45 μέρες στην προετοιμασία, όλοι μάς έδωσαν τα εύσημα, παρ’ ό,τι το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Νομίζω ότι βάζουμε βάσεις και προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους Ρουμάνους προπονητές να εξελιχθούν και σ’ αυτό το κομμάτι».

Για το ρουμάνικο μπάσκετ: «Είναι εξαιρετικά αναπτυσσόμενο το άθλημα του μπάσκετ στη Ρουμανία, δε βρίσκεται στις προτιμήσεις του κόσμου, είναι πρώτα το ποδόσφαιρο και μετά το χάντμπολ. Σιγά σιγά, όμως, παίρνει τη θέση που τού αξίζει. Υπογράφουν αρκετούς καλούς Αμερικανούς παίκτες, υπάρχει ένας δύσκολος κανονισμός για τους προπονητές ότι θα πρέπει στο 1ο ημίχρονο να χρησιμοποιείς δύο Ρουμάνους στην πεντάδα και στο 2ο έναν. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα ‘ναι πολύ καλά για το ρουμάνικο μπάσκετ».

Για το στόχο τους στο πρωτάθλημα: «Αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει οι 10 απ’ τις 20 ομάδες. Έχουμε 9 παιχνίδια μπροστά μας, μέσω των οποίων θα μείνουν οι 8 και αυτές θα είναι η 8άδα του πρωταθλήματος όπου θα παίξουν play-off. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην 4η θέση της βαθμολογίας, οι πρώτες δύο είναι η Κλουζ και η Οράντεα που ξεχωρίζουν και 3η είναι η Ραπίντ Βουκουρεστίου, όπου φέτος είναι τα 100 χρόνια απ’ την ίδρυση του συλλόγου και έχει κάνει μια σοβαρή επένδυση. Θεωρώ ότι έχουμε την ποιότητα, αν είμαστε υγιείς και πλήρεις, να είμαστε άκρως ανταγωνιστικοί».

Για το ταλέντο στη Ρουμανία: «Στη Ρουμανία χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη δουλειά, Υπάρχει υλικό σωματικά στα παιδιά, αλλά αθλητικά και μπασκετικά είναι πάρα πολύ πίσω. Με την Ομοσπονδία έχουμε βάλει ένα πλάνο τριετίας για να βοηθήσουμε τις ομάδες και τους προπονητές, ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν τα παιδιά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Σχετικά άρθρα