Ο Τσάβι Πασκουάλ αναφέρθηκε στη νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα και τους οπαδούς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Sport24».

Το σχετικό απόσπασμα:

Για το mentality σε Παναθηναϊκό/Ολυμπιακό και η επίδραση των φιλάθλων: «Η υψηλή παραγωγικότητα σε πόντους δεν έχει να κάνει απόλυτα με τον αριθμό των κατοχών που έχεις σε κάθε αγώνα, δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Είναι ωραίο για όλους, να παίρνεις το ριμπάουντ και να σκοράρεις στον αιφνιδιασμό, είτε για δύο είτε για τρεις. Ή ακόμη να σκοράρεις με κάρφωμα. Σε όλο τον πλανήτη αρέσει αυτό το θέαμα.

Για έναν φίλαθλο στην Ελλάδα, που το mentality του πληθυσμού στη χώρα έχει να κάνει με τη μαχητικότητα και το να τα δίνει όλα σε ό,τι κάνει, να βγάζει πάθος, δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί έναν παίκτη που είναι τεμπέλης στην άμυνα. Που δεν δουλεύει σαν τρελός στην άμυνα, έστω να προσπαθήσει. Δεν θα τον αποδεχθεί κανείς! Γιατί γι’ αυτούς, όταν αγωνίζεσαι με το σήμα του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού (αναφέρω αυτές τις ομάδες γιατί βρίσκονται στην Euroleague), πρέπει να είσαι περήφανος γι’ αυτό και να το δείχνεις στην πράξη. Το mentality είναι διαφορετικό.

Σε άλλες ομάδες φτάνει απλά να κερδίζεις. Δεν έχει σημασία κάτι άλλο. Υπάρχουν ομάδες που ο κόσμος λειτουργεί σαν να είναι στο σινεμά, σαν να παρακολουθεί μια ταινία. Εκεί τους ενδιαφέρει μόνο όταν έρθει το τέλος, να έχει κερδίσει η ομάδα τους. Τότε η “ταινία” είναι ωραία. Δεν έχει σημασία κάτι άλλο. Το “όμορφο” σε αυτό έχει να κάνει με το “happy end”. Δηλαδή τη νίκη.

Οπότε όλα εξαρτώνται κι από το πού είσαι και πού δουλεύεις. Επίσης ρόλο παίζει η εποχή. Θυμάμαι στο παρελθόν, υπήρχαν ομάδες που είχαν ως “σημαία” την επίθεση και το σκοράρισμα, αλλά τώρα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην άμυνα από ποτέ. Παράλληλα, παίζει ρόλο κι η συνθήκη. Όταν έχεις κατακτήσει την Euroleague αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όλοι είναι πιο υπομονετικοί. Όταν όμως έχουν περάσει δέκα χρόνια που δεν έχεις πάρει κάτι, τότε το μόνο που απασχολεί είναι η νίκη».

Σχετικά άρθρα