Μιλώντας στο SDNA.gr, ο Ρικ Πιτίνο ξεκαθάρισε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην συμφωνία του με την Ομοσπονδία αναφορικά με τη συνεργασία του με την Εθνική Ανδρών Ελλάδας, τονίζοντας ξανά ότι δουλεύει εθελοντικά, καθώς δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με την ΕΟΚ.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι θέλει να έχει τον Βασίλη Σπανούλη και μάλιστα ως αρχηγό και ηγέτη της ομάδας, ενώ ανέπτυξε τις σκέψεις του για τα θετικά και αρνητικά του ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αμερικανός προπονητής:

Για τον λόγο που βρίσκεται Ελλάδα και για το αν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΟΚ:

«Ήρθα στην Ελλάδα για να συζητήσω με την ομοσπονδία τις λεπτομέρειες, όσον αφορά στο κομμάτι της Εθνικής ομάδας. Δεν έχω υπογράψει συμβόλαιο, είπα στον κ. Βασιλακόπουλο ότι μου αρκεί ο λόγος. Δεν χρειάζεται να υπάρχει συμβόλαιο άλλωστε, αφού δεν πρόκειται να πληρωθώ».

Για το αν πιστεύει πως θα είναι ο προπονητής της Εθνικής και μετά τις εκλογές στην Ομοσπονδία:

«Για αυτό ακριβώς και ήρθα στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τους ανθρώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας για να προχωρήσουμε την διαδικασία. Μπροστά μας υπάρχουν εκλογές στην ομοσπονδία και ενδεχομένως να υπάρξει αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς. Εγώ προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Εθνική χωρίς να πληρωθώ. Δεν θα έχω πρόβλημα, αν θα θέλουν Έλληνα προπονητή ή κάποιον άλλον. Δεν θα έχω πρόβλημα αλήθεια.

Εθελοντικά προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Δεν θέλω λεφτά, δεν θέλω τίποτα για αυτό. Και αν θέλουν να συνεχίσω να είμαι ο προπονητής της Εθνικής, θα είμαι. Αν θα έρθει κάποιος άλλος να διοικήσει την ομοσπονδία και θα θέλει άλλον προπονητή, είμαι ΟΚ. Κανένα πρόβλημα».

Για το αν έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον Βασίλη Σπανούλη:

«Θέλω τον Σπανούλη να είναι ο αρχηγός αυτής της ομάδας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να μπορέσει αυτή η Εθνική να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να ξεπεράσει πολλά πράγματα. Και χρειάζεται ο Σπανούλης να είναι ο leader, επειδή είναι απίστευτα αφοσιωμένος. Έχει τεράστια ποιότητα και τον πιστεύω πάρα πολύ. Επομένως, θέλω να είναι ο αρχηγός αυτής της ομάδας. Εξαρτάται, βέβαια, από τον ίδιο τι θέλει να κάνει».

Για το πώς βλέπει αγωνιστικά την Εθνική ομάδα και γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ:

«Ας πιάσουμε πρώτα τα αρνητικά στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι έρχονται λίγα νέα παιδιά από πίσω. Από κει και πέρα, η ομάδα δεν σουτάρει καλά την μπάλα. Το άλλο αρνητικό είναι ότι δεν έχεις τον Γιάννη ή τον Θανάση. Δεν έχεις παίκτες από το ΝΒΑ. Θα πας να παίξεις με τον Καναδά, που έχει 9 παίκτες από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το θετικό είναι ότι έχεις ένα καλό μπουκέτο έμπειρων παικτών. Παίκτες, που είναι έξυπνοι, σπουδαίοι χαρακτήρες και ξέρουν πώς να παίξουν. Επομένως η μπασκετική εξυπνάδα πρέπει να ξεπεράσει την έλλειψη ταχύτητας και αθλητικότητας, που μας χαρακτηρίζει».

Για το ποιο πιστεύει πως είναι το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ;

«Αυτό, που δεν ξέρω, είναι γιατί τόσο λίγα νέα παιδιά έρχονται από πίσω. Η Ελλάδα έχει βγάλει πολλούς μεγάλους παίκτες από την εποχή του Νίκου Γκάλη, αλλά δεν υπάρχει ποσοτικά η ανάλογη συνέχεια σήμερα. Δεν ξέρω όμως την απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό».

Σχετικά άρθρα