Ο Νίκος Βαγγέλης αρθρογραφεί για το σπάνιο φαινόμενο… Προμηθέας και Μάκης Γιατράς, εξηγώντας τους λόγους της απρόσμενης επιτυχίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος, που κανένας δεν πίστευε πέραν από τους… παρανοϊκούς ανθρώπους των Πατρινών.

Αν έλεγε κάποιος πριν από 5 χρόνια πως “ο Μάκης Γιατράς θα κερδίσει την Βίρτους Μπολόνια του Σάσα Τζόρτζεβιτς και του Μίλος Τεόντοσιτς” σίγουρα θα τον έπαιρναν όλοι με τις… τομάτες και θα τον χαρακτήριζαν τρελό, όπως είχαν χαρακτηρίσει και τον Βαγγέλη Λιόλιο όταν του δινε τα ηνία της ομάδας στην Α1 και στο μεγάλο όραμα για πρωταγωνιστική πορεία. Τελικά, η μόνη λέξη που κυριαρχεί πλέον είναι: ΔΙΚΑΙΩΣΗ!

Στο “δίκαιο” ελληνικό μπάσκετ, ο Μάκης Γιατράς… βολόδερνε από τη Β’ στη Γ’ Εθνική. Προσωπικά, τον είχαμε γνωρίσει στα πρώτα δημοσιογραφικά μας βήματα το 2008 όταν ανέβασε μέσω των μπαράζ τον Παναιτωλικό από την Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ στη Γ’ Εθνική. Κατά καιρούς πέρασε από αρκετές ομάδες εθνικών κατηγοριών που ανήκουν στην ΕΣΚΑΗ. Η αλλαγή στη ζωή του έμελλε να γίνει το καλοκαίρι του 2013, όταν ο Προμηθέας ανέβαινε μέσω ανακατατάξεων στην Γ’ Εθνική και ο Γιατράς αναγκάστηκε να αφήσει τον Απόλλωνα Αρχαίας Κορίνθου και να αφοσιωθεί στην ξέφρενη προσπάθεια που ξεκινούσε.

Η άνοδοι διαδέχτηκε η μία την άλλη. Με την άνοδο στην Α1, άλλαξε πόστο, όμως μετά τις όχι και τόσο επιτυχημένες συνεργασίες με τον Νίκο Βετούλα και τον Βαγγέλη Αγγέλου, η απόφαση πάρθηκε: επιστροφή ΓΙΑΤΡΑ! Παρότι τα γύρω-γύρω… κοράκια ξεκίνησαν να “θάβουν”, οι διοικούντες έκλεισαν τ’ αυτιά και έδωσαν το χρίσμα ξανά στον μοναδικό προπονητή που εμπιστεύονταν απόλυτα να υποστηρίξει το πρότζεκτ τους. Ναι τον Μάκη τον… ταβερνιάρη -όπως τον χαρακτήρισαν οι “παντογνώστες”- με τα τεράστια “καρύδια”, την αυθορμητοσύνη, την μαγκιά και την προσωπικότητα. Τελικά, ποιος βγήκε κερδισμένος;

Ο πρόεδρος και σπουδαίος “εργάτης” του σωματείου, Χρήστος Μήλας, μας είχε πει σε κατ’ ιδίαν συζήτησή μας πως “με τον Μάκη κοιταζόμαστε απλά στα μάτια και καταλαβαινόμαστε. Ξέρουμε πως ό,τι μας πει αυτό είναι. Πρόκειται για ντόμπρο άνθρωπο, που δεν κάνει περιστροφές και σου λέει ευθέως αυτό που θέλει. Ξέρουμε ότι με αυτόν στον πάγκο… μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι”. Τα λόγια αυτά εκφράζουν απόλυτα και τον Βαγγέλη Λιόλιο, ο οποίος ξέρει όσο κανένας τους λόγους που πήγε… κόντρα στην κοινή λογική. Είναι, εξάλλου, ανατρεπτικός σαν άνθρωπος και επιχειρηματίας. Χρησιμοποιεί πολύ το συναίσθημα, διατηρώντας βέβαια πάντα τις ανάλογες ισορροπίες με τον λογικό τρόπο σκέψης που τον χαρακτηρίζει.

ΥΓ: Το τι έχει δημιουργήσει ο Λιόλιος και οι συνεργάτες του σε επίπεδο ακαδημιών, ελάχιστοι το έχουν αντιληφθεί δυστυχώς. Το όραμα και η αγάπη αυτών των ανθρώπων για το μπάσκετ και την εξέλιξή του είναι κάτι το μοναδικό, που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα προγράμματα των δυνατών κολεγίων στις ΗΠΑ και ελάχιστες ομάδες στην Ισπανία. Θα μπορούσαν αντί γι΄ αυτό να έπαιζαν τώρα στην Ευρωλίγκα, φορτώνοντας κι άλλο το μπάτζετ του αντρικού. Για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει, μπορούν, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα και το ξέρουν. Δεν βιάζονται. Εξάλλου, ήρθαν για να μείνουν για πολλά χρόνια, κι όχι για να εξαφανιστούν όπως τόσοι και τόσοι… κομήτες. Προχωράνε το πλάνο τους “μαεστρικά” και ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις ακόμα στους “haters” που ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τον προχωρημένο τρόπο σκέψης τους και απλά περιμένουν στη γωνία για να κράξουν. Γνωρίζοντάς τους πάρα πολλά χρόνια, είναι ξεκάθαρη η αγάπη τους για τον αθλητισμό και με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα νεαρά παιδιά, τα διδάσκουν αξίες και πολιτισμό για να γίνουν πάνω απ’ όλα σωστοί άνθρωποι.

ΥΓ2: Στη δωδεκάδα του παιχνιδιού με την Βίρτους Μπολόνια, δεν ήταν ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις οι παίκτες που προέρχονται από το εντυπωσιακό πρόγραμμα της ομάδας.

Σχετικά άρθρα