Στην δημοσιότητα έδωσε η ΕΟΚ την Γενική προκήρυξη πρωταθλημάτων και Κυπέλλων Ανδρών και Γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024.

Στην Γενική Προκήρυξη γίνεται αναφορά στην αναδιάρθρωση των Εθνικών Κατηγοριών, με την Elite League να πραγματοποιείται με 16 ομάδες, την Β’ Εθνική να μετονομάζεται σε National League 1, με την διεξαγωγή τριών ομίλων ως 38 ομάδων και την Γ’ Εθνική να μετονομάζεται σε National League 2, με την διεξαγωγή πέντε ομίλων ως 60 ομάδων. Όσον αφορά τις Γυναίκες, η Α1 θα έχει 12 ομάδες και η Α2 δύο ομίλους ως 28 ομάδες.

Αναφορικά με τους παίκτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα εθνικά πρωταθλήματα, στο Πρωτάθλημα της Εlite League (Α2 Εθνικής κατηγορίας ανδρών) δικαίωμα σύμμετοχής έχούν μέχρι δύο (2) αλλοδαποί αθλητές. Σε περίπτωση που η ομάδα επιλέξει να έχει δύο αλλοδαπούς αθλητές τότε δεν μπορεί ο σύνολικός χρόνος συμμετοχής τους αθροιστικά να υπερβαίνει τα 825 λεπτά σε κάθε γύρο. Εφόσον το σωματείο επιλέξει καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδού μόνον ένα αθλητή τότε δεν ύπάρχει περιορισμός στην χρονική σύμμετοχή του. Σε περίπτωση παραβίασης του χρόνου συμμετοχής, παρά την ειδοποίηση από την Γραμματεία, εφόσον σύνεχίζει να τους χρησιμοποιεί μετά την πρώτη διακοπή, τότε θεωρείται η σύμμετοχή ως αντικανονική και επιβάλλονται οι κυρώσεις του αντίστοιχου άρθρου του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΕΟΚ.

Στα Πρωταθλήματα της Β’ και Γ ‘ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών και Α2 Γύναικών δικαιωμα συμμετοχής έχει ένας (1) ενήλικος αλλοδαπός αθλητής προερχ’πμενος από την Ευρωπαϊκή Ζωνη της FIBA ή από ειδικό καθεστώς (μετανάστες, εμπολεμες ζωνες κλπ.). H ομαδα εχει δικαιωμα να αντικαταστησει εναν αλλοδαπο αθλητη το αργοτερο 6 αγωνιστικες πριν το τελος της κανονικής περιόδου (πριν την εναρξη της συγκεκριμένης αγωνιστικής). Η άσκηση του δικαιωματος αυτού επιτρέπεται αυστηρά μονο για μια (1) φορά.

Στο Πρωταθλημα της Α1 Εθνικης κατηγοριας γυναικών δικαίωμα Συμμετοής έχουν τρεις (3) αλλοδαπές αθλήτριες. Στο Πρωταθλημα της Α2 Εθνικης Κατηγορίας Γυναικών δικαίωμα συμμετοχής έχει μια (1) αλλοδαπή αθλήτρια, προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ζώνη της FIBA η από ειδικό καθεστώς (μετανάστες, εμπόλεμες ζώνες κλπ.).

Επίσης, από την νέα περίοδο σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες θα υπάρχει ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα, όπως και ομάδες αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενώ όλα τα συμμετέχοντα μέλη (παίκτες, προπονητές, διαιτητές, κομισάριοι κλπ) θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΕΟΚ.

Ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα

Από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2023-2024, θα γίνει εφαρμογή του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνος για όλες τις εθνικές κατηγορίες. Το λογισμικό θα το προμηθευτούν όλα τα σωματεία από την ΕΟΚ και για τον λόγο αυτό υποχρεούνται να προμηθευτούν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop), ο οποιός πρέπει να πληροί τις παρακάτω ελάχιστες προδιαγραφές, για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνος:

Επεξεργαστής: Dual Core i5 ή παρόμοιος, Μνήμη: >=4GB RAM, Σκληρός Δίσκος: HDD με τουλάχιστον 128GΒ χωρητικότητα με κατ’ ελάχιστον 10GB ελεύθερα, Λειτουργικό Σύστημα: Windows- 10 (64 bit) η νεότερο με εγκατεστημένες τις τελευταίες ενημερώσεις, Δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, Ελάχιστη ανάλυση οθόνης: 1920*1080, Διαγώνιος οθόνης: 15,6” και Ενσύρματο ποντίκι. Ο εξοπλισμός στο σύνολο του πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και πλήρως λειτουργικός.

Ομάδες αναπτυξιακού χαρακτήρα

Κάθε αθλητικό σωματείο ή Κ.Α.Ε. πού αγωνίζεται στις Εθνικές Κατηγορίες μπορεί να ορίσει έτερο αθλητικό σωματείο χαμηλότερης αγωνιστικής κατηγορίας ως ομάδα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Απαιτούμενη προϋπόθεση είναι η ομάδα αναπτυξιακού χαρακτήρα να αποτελείται αποκλειστικά από αθλήτριες/αθλητές που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία U23, ενώ στη δύναμη του πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητές.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον θεσμό αυτό, δύνανται να συμμετέχουν ανεξάρτητα στα ηλικιακά Πρωταθλήματα Παίδων & Εφήβων καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα (μίνι – παμπαίδων κλπ.).

Αναλυτικά η ενημέρωση της Ομοσπονδίας:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 26/2023 απόφαση του ΔΣ αυτής και τις διατάξεις του Ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του Καταστατικού και των Κανονισμών της, των Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που τυχόν ορίζουν ειδικά θέματα, καθώς και των κανονισμών Παιδιάς της FIBA, εκδίδει την παρούσα Γενική Προκήρυξη Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων Ελλάδας Καλαθοσφαίρισης Αγωνιστικής Περιόδου 2023-24.

Μπορείτε να δείτε την γενική προκήρυξη με ένα «κλικ» ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα