Στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ μίλησε ο Χρήστος Σερέλης, με τον προπονητή του Λαυρίου να σχολιάζει την πολύ καλή πορεία της ομάδας του το τελευταίο διάστημα όπου μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες.

Αναλυτικά:

– Η νίκη επί του Ηρακλή είναι η τέταρτη συνεχόμενη στην Basket League, ενώ αρχίσατε με τρεις διαδοχικές ήττες. Τι ήταν αυτό που άλλαξε την εικόνα της ομάδας;

«Είναι δύο τομείς. Στην ουσία αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια νέα προετοιμασία, λόγω της αποχής που μας είχε βγάλει εκτός ρυθμού. Το χρειαζόμασταν και το καλό είναι πως έχουμε μια νεανική ομάδα και η επανεκκίνηση ήταν πιο εύκολη. Και δεύτερον, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι δύο προσθήκες που κάναμε, έμπειρων παιδιών σε θέση κλειδιά. Του Κόζι και του Έβανς. Και δεν είναι θέμα μόνο το πως αγωνίζονται, που προφανώς είναι πολύ καλοί αθλητές, αλλά και η αυτοπεποίθηση και ηρεμία που δίνουν και στους υπόλοιπους παίκτες μέσα από τις εμφανίσεις τους. Έχουμε πλέον μια πιο ώριμη αντιμετώπιση και από τους Έλληνες παίκτες που με τη σειρά τους γίνονται και αυτοί πρωταγωνιστές».

– Το κομβικό σημείο στην αλλαγή της εικόνας σας ποιο ήταν;

«Η κομβική νίκη ήταν αυτή στο Περιστέρι. Ήταν η πρώτη και που κανείς ακόμα και από εμάς δεν την περίμενε. Εκεί καταλάβαμε πως έχουμε επανέλθει, είμαστε δυνατοί και μπορούμε να πιστεύουμε σε καλύτερες ημέρες. και αυτό αποδεικνύεται όσο περνά ο καιρός».

– Πώς βιώσατε την περιπέτεια με τον κορονοϊό, τόσο σε αγωνιστικό όσο και ανθρωπιστικό επίπεδο;

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Ποιος έχει κολλήσει, με ποιους είχε επαφή. Είναι μια δύσκολη κατάσταση γιατί υπάρχει το άγνωστο. Και ας μην πέρασε κανείς από την ομάδα βαριά την ίωση. Δείξαμε υπευθυνότητα. Δεν διασπείραμε πουθενά τον ιό μέσα στην κοινωνία του Λαυρίου. Ήταν μέσα στην ομάδα. Σταματήσαμε τις προπονήσεις, μείναμε πίσω σε ενέργεια και ρυθμό και αυτό φάνηκε και στα πρώτα μας παιχνίδια. Ήταν επίσης κάτι πρωτόγνωρο. Μάλιστα η αποκατάσταση σε κάποιους παίκτες μας δεν είναι ακόμα στο 100%, καθώς είναι ένας ιός που προσβάλει ζωτικά όργανα και είναι πολύ επικίνδυνος. Ακολουθούμε αυτά που μας λένε οι γιατροί, με σοβαρότητα όσα λένε τα πρωτόκολλα».

– Ως τεχνικό επιτελείο πως διαχειριστήκατε αυτή την κατάσταση μέσα στην ομάδα;

«Κατ’ αρχάς ήταν και θέμα ενέργειας. Δεν χάσαμε μόνο επειδή είχαμε κορονοϊό αλλά φαινόταν πως δεν είχαμε ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων. Το καλό είναι πως αυτή η νεανική ομάδα μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα. Μιλήσαμε με τα παιδιά, τους είπαμε τι πρέπει να κάνουμε στην προπόνηση ώστε να φορμαριστούμε πιο γρήγορα. Μειώσαμε λίγο τον χρόνο των προπονήσεων, αυξήσαμε όσο μπορούσαμε την ένταση σε συνεργασία με τους γυμναστές και τους γιατρούς. Αυτό που έμενε ήταν να πιστέψουμε ο ένας στον άλλον πως μπορούμε να κάνουμε μια ομάδα πιο δυνατή από την περσινή».

– Βλέποντας την στατιστική εικόνα της ομάδας, δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιον παίκτη. Δεν υπάρχει εκείνος που θα βάζει για παράδειγμα 20 πόντους, αντίθετα υπάρχουν έξι παίκτες με μ.ό. πάνω από 9 πόντους ανά παιχνίδι. Είναι αυτή η φιλοσοφία της ομάδας;

«Είναι μια κατάσταση στα τελευταία παιχνίδια, ιδανική για εμάς. Έχουμε ηγέτες που… δεν θέλουν να σκοράρουν. Υπάρχουν ηγετικές φυσιογνωμίες. Είναι ιδανικό για έναν προπονητή να ξέρει πως μπορεί να σκοράρουν πέντε διαφορετικοί παίκτες ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό σχεδόν όλοι να είναι καλοί αμυντικοί, να τρέχουν, να πηγαίνουν στο ριμπάουντ, ώστε ο αντίπαλος προπονητής να έχει αρκετούς από την ομάδα μας να ασχοληθεί. Πολύ σημαντική παράμετρος για την ομάδα είναι η παρουσία του Βασίλη Μουράτου. Και το λέω τώρα που η ομάδα κερδίζει κι εκείνος δεν σκοράρει τόσο όσο στην αρχή. Πραγματικά είναι ηγετική η παρουσία του και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Κι αν δούμε το παιχνίδι με τον Ηρακλή έχει βγάλει 10 ασίστ δίχως να σκοράρει. Ή ο τρόπος που αντιμετωπίζει το παιχνίδι ο Πέτρος Γερομιχαλός που είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους Έλληνες παίκτες. Σε άλλα παιχνίδια είναι πρωταγωνιστής στην επίθεση και σε άλλα στην άμυνα».

– Το Λαύριο Megabolt συνεχίζει στα ίδια βήματα με πέρυσι. Με νέους παίκτες Έλληνες και ξένους. Αυτός είναι ο προσανατολισμός σας;

«Είναι ξεκάθαρο αυτό. Σίγουρα οι δύο προσθήκες είναι με πιο έμπειρους παίκτες. Αλλά η μία έγινε λόγω τραυματισμού του ψηλού μας και στην αγορά βρισκόταν ο Έβανς. η δεύτερη προσθήκη, του Κόζι, αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός και το κακό ξεκίνημα που μας κλόνισε, δεν θα κάναμε αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο παίκτης που «κόψαμε» παραμένει στο Λαύριο και κάνει προπονήσεις μαζί μας».

Ποιο θεωρείται πως είναι το ταβάνι της ομάδας σας φέτος;

«Προσπαθούμε να το βρούμε το ταβάνι μας. Όπως και το 0-3 ήταν μια περίεργη περίοδο, έτσι και αυτό το 4 στα 4 έχει έρθει τόσο γρήγορα. Η ομάδα πρέπει να μείνει προσγειωμένη και να δουλεύει όπως τώρα. θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν έβλεπα την ομάδα να αποδίδει όπως στα τέλη Μαρτίου. Εγώ θεωρώ πως μπορεί και ακόμα καλύτερα και αυτό πρέπει να αποδείξουμε πως θα μπορούσαμε να είμαστε μια ομάδα καλύτερη και από την περσινή».

– Έχοντας διανύσει το 1/3 της Basket League και έχοντας ήδη παίξει με περισσότερες από τις μισές ομάδες, πως κρίνεται το επίπεδο του πρωταθλήματος; Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείται πως είναι;

«Με γνώμονα πως μόνο μια ομάδα θα πέσει, ήδη οι περισσότερες ομάδες κάνουν κινήσεις για να ενισχυθούν. Οπότε, από την πέμπτη θέση ως και την ομάδα που θα πέσει θεωρώ πως οι διαφορές θα είναι ελάχιστες. Το βλέπουμε και στα αποτελέσματα. Ειδικά με την απουσία του κόσμου, κάθε ομάδα μπορεί να νικήσει πιο εύκολα εκτός έδρας. Είναι λίγο πιο αμφίρροπο το πρωτάθλημα γιατί το Περιστέρι και ο Προμηθέας δείχνουν να έχουν χάσει τα πατήματά τους, αλλά θεωρώ πως γρήγορα θα επανέλθουν και θα ξεφύγουν, θα πλησιάσουν την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Έχουν και ρόστερ και προπονητές που ξέρουν την κατηγορία και θα παρουσιαστούν πιο δυνατές. Από την πέμπτη θέση και κάτω θα είναι πολύ δυνατό πρωτάθλημα, με δυνατότητες οι ομάδες να νικήσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Έχουν μικρύνει λίγο οι αποστάσεις, οπότε περιμένω πως μέχρι και το τέλος θα έχει ενδιαφέρον. Δεν έχει ξεχωρίσει κάποια ομάδα για να πέσει. Στην Ελλάδα βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η δουλειά παίζει μεγάλο ρόλο. Πρέπει να είμαστε υγιείς γιατί εμείς το ζήσαμε φέτος. Είναι νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα».

Σχετικά άρθρα