Ενώ το NFL άλλαξε το πρωτόκολλο των τεστ και το NHL ανέβαλε τους αγώνες μέχρι τη Δευτέρα, ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, τόνισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή του ΝΒΑ, χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού (περίπου το 97%).

«Είμαστε άνετα με το πρωτόκολλο που ακολουθούμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Σίλβερ, επαναλαμβάνοντας τα δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Τα θετικά κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό στο ΝΒΑ, ενώ περισσότεροι από 100 παίκτες βρέθηκαν θετικοί αυτόν τον μήνα. Το NBA, πάντως, δεν επανεξετάζει την πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, η οποία απορρίφθηκε από την Ένωση Παικτών.

Αρκετές ομάδες έχουν διακόψει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους, επειδή η πλειοψηφία των παικτών στο ρόστερ τους διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. Οι Τορόντο Ράπτορς ήταν η τελευταία ομάδα που κινδύνευσε να βάλει «λουκέτο», πριν από τη δοκιμασία της στο Σικάγο, απέναντι στους Μπουλς (22/12).

«Δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη στιγμή για παύση της σεζόν. Φυσικά εξετάσαμε όλες τις επιλογές», τόνισε ο Σίλβερ, προσθέτοντας: «Ειλικρινά, δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε αυτό που η λογική θα σταματούσε αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε εκεί που ξέραμε ότι θα φτάσουμε, ότι αυτός ο ιός δεν θα εξαλειφθεί και θα πρέπει να ζήσουμε μ` αυτόν».

O Σίλβερ αποκάλυψε επίσης ότι το 90% των τρεχόντων κρουσμάτων στο NBA είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας με το πρωτάθλημα είναι σε διαρκή επαφή και αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση.

Αρκετοί παίκτες των Μπουλς δήλωσαν ότι ένιωθαν καλά και ήταν ουσιαστικά ασυμπτωματικοί, παρά το γεγονός ότι είχαν «χτυπηθεί» από τον κορωονοϊό. Μάλιστα, ο γκαρντ των «Ταύρων», ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, είπε ότι το μόνο σύμπτωμα που είχε αφότου βρέθηκε θετικός ήταν η «πλήξη».

Ο Σίλβερ είπε επίσης ότι τα δεδομένα οδηγούν σε εμβολιασμό, αλλά και αναμνηστική δόση: «Έχουμε πολλά δεδομένα που εξετάζουμε όσον αφορά τους παίκτες και τους προπονητές που έχουν περάσει από το πρωτόκολλο των τριών δόσεων – δύο MRNA και μετά μία αναμνηστική. Θα έλεγα απλώς στην κοινότητά μας, σε όλους, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που έχει το ΝΒΑ, οι αναμνηστικές δόσεις είναι πολύ αποτελεσματικές. Ενθαρρύνουμε όλους να τα κάνουν.

Στο πρωτάθλημα μας είναι περίπου το 97% εμβολιασμένο, ενώ το 65% έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Ίσως μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν. Και πάλι, η αναγνώριση αυτού του ιού δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά και θα είναι μέρος της ζωής μας για το άμεσο μέλλον».

Ο κομισάριος του ΝΒΑ τόνισε, πάντως, ότι κάθε μέρα το πρωτάθλημα λαμβάνει αποτελέσματα ολονύκτιων τεστ, εξετάζει τα ρόστερ και σκέφτεται ποιο είναι το «σωστό και υπεύθυνο» που πρέπει να κάνει λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες. Αποκάλυψε επίσης ότι το πρωτόκολλο θα γίνει πιο ισχυρό μετά τα Χριστούγεννα.

«Θα μεταβούμε σε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο μετά τα Χριστούγεννα και αυτό το σχέδιο υπήρχε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το ίδιο και με την υπόλοιπη χώρα».

ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα