Λένε πως είναι υποκατάστατο του έρωτα. Μήπως όμως είναι η ίδια έρωτας; Το να γεύεσαι σοκολάτα μοιάζει με ιεροτελεστία που πρέπει να καλύψει όλες σου τις αισθήσεις (όραση αρχικά, όσφρηση στη συνέχεια, αφή και ακοή και τέλος απολαυστική γεύση).

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι απελευθερώνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας βοηθάνε να ηρεμήσουμε, μειώνει το στρες, τον πόνο και την κατάθλιψη. Σοκολάτα, τροφή θεών και ανθρώπων πια, σοκολάτα με τη βελούδινη γεύση που πλημμυρίζει και τρελαίνει τον ουρανίσκο γεμίζοντας μας ηδονή. Σοκολάτα που τόσο άδικα έχει κατηγορηθεί για τη ζημιά που προκαλεί στην υγεία και στη ζυγαριά μας.

Πάμε να δούμε τους μύθους και τις αλήθειες που τη συντροφεύουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την «τροφή των θεών», όπως δίκαια αποκαλείται!

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί παχυσαρκία.
Πραγματικότητα: H σοκολάτα από μόνη της δεν ευθύνεται για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες-διατροφολόγοι του AMERICAN INSTITUTE OF CANCER, στην Ουάσινγκτον των H.Π.A. Βέβαια εάν κάποιος καταναλώσει απεριόριστες ποσότητες σοκολάτας, είναι δυνατόν να του δημιουργηθεί πρόβλημα βάρους. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα θα έχει εάν καταναλώσει οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο σε μεγάλες ποσότητες: Επομένως το ηθικό δίδαγμα που προκύπτει είναι «παν μέτρον άριστον».

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή.
Πραγματικότητα: Οι πρόσφατες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πάλι από το AMERICAN INSTITUTE OF CANCER απέδειξαν ότι η σοκολάτα δεν ευθύνεται ούτε για την ακμή, ούτε και για καμία άλλη δερματολογική πάθηση.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα στα δόντια.
Πραγματικότητα: H κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής, χωρίς να ακολουθούνται οι κανόνες της στοματικής υγιεινής, είναι δυνατόν να δημιουργήσει την αρχή τερηδόνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Εάν κάποιος φάει ένα μήλο και δεν καθαρίσει τα δόντια του, ο κίνδυνος δημιουργίας τερηδόνας είναι ίσος ή και μεγαλύτερος από το να φάει μια σοκολάτα.

Μύθος: Η σοκολάτα περιέχει λιπαρά που ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πραγματικότητα: Το αντίθετο. Τα λιπαρά που περιέχονται στο βούτυρο του κακάο, που είναι βασικό συστατικό της σοκολάτας, αποτελούνται από 35% ελαϊκό οξύ, δηλαδή το λάδι της ελιάς και 35% στεατικό οξύ, το οποίο όπως έχουν επιβεβαιώσει οι επιστημονικές μελέτες, έχει ουδέτερα χαρακτηριστικά και δεν αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα. Επιπλέον, η σοκολάτα περιέχει σημαντικό ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών και φαινολών, που οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι συντελούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί αλλεργίες!
Πραγματικότητα: Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες δεν ξεπερνούν το 2% του πληθυσμού και n αλλεργία στη σοκολάτα είναι μία από τις πιο σπάνιες. Αν παρουσιαστεί αλλεργία στη σοκολάτα, καλό είναι να ελεγχθούν το γάλα και οι ξηροί καρποί που μπορεί να περιέχει, γιατί το πιο πιθανό είναι n αλλεργία να οφείλεται σε αυτά.

Διατροφική αξία Σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα φυσικό προϊόν, από τα πιο θρεπτικά. Τα συστατικά της περιέχουν όλες τις βασικές πηγές ενέργειας, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Εκτός από τις βασικές πηγές ενέργειας η σοκολάτα περιέχει ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Τυπική Ανάλυση

ανά 100 γρ. σοκολάτας γάλακτος ποσοστό κάλυψης ημερησίων αναγκών
220 mg. Ασβέστιο 30%
216 mg. Φωσφόρο 25%
60 mg. Μαγνήσιο 20%
Ακόμα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες.

Η σοκολάτα:

– Δίνει δύναμη και χαρίζει ευεξία
– Ενισχύει την πνευματική διαύγεια
– Βοηθά τους αθλητές σε κάθε είδους άσκηση
– Δημιουργεί στιγμές απόλαυσης για μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα θρεπτικά συστατικά και τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο φυσικό προϊόν.

Είναι μύθος ότι η σοκολάτα παχαίνει. Στην Ελλάδα η κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας είναι μόλις 2,5 κιλά το χρόνο ενώ στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης η κατανάλωση αγγίζει τα 8-10 κιλά χωρίς να εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Όμως, όπως όλα τα τρόφιμα έτσι και η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι και η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του σώματος μας σε καλή φόρμα.

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται και κινούμαστε λιγότερο από όσο πρέπει. Γι’ αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή διατροφή μαζί με τη σωματική άσκηση αποτελεί το δίδυμο της υγείας και της μακροζωίας.

Τα χαρακτηριστικά της καλής σοκολάτας:

• Να έχει γυαλιστερή επιφάνεια.
• Να μην έχει γραμμές ούτε κηλίδες.
• Να σπάει καθαρά χωρίς να θρυμματίζεται.
• Να έχει ευχάριστη οσμή.
• Να λιώνει στο στόμα, αφού το βούτυρο του κακάο, βασικό συστατικό της σοκολάτας, λειώνει σε θερμοκρασία, χαμηλότερη από αυτήν του σώματος.

Extra tip:

Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma Cacao, που συναντάται κυρίως στη νότιο Αμερική. Αφού ψηθούν ή υποστούν άλεσμα, εντάσσονται σε προϊόντα με κύριο συστατικό τη γνωστή σε όλους σοκολάτα. Εκτός από τη θεοβρωμίνη, περιέχει και φαιναιθυλαμίνη, που λειτουργεί ως τονωτικό για τον οργανισμό. Επιπλέον, αυξάνει την έκκριση της σεροτινίνης, μιας ουσίας του εγκεφάλου που αποτρέπει την κατάθλιψη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά στην πνευματική διαύγεια όποιου τη χρησιμοποιεί.

Σχετικά άρθρα