Έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στην προσφυγή που έχει κάνει κατά της ECA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκτησε η FIBA. Τις δυνάμεις της με την παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ αποφάσισε να ενώσει η ULEB, η Ένωση των έντεκα κορυφαίων ευρωπαϊκών λιγκών μπάσκετ.

Η πλευρά της FIBA και της ULEB κατηγορεί την ECA, την διοργανώτρια της Ευρωλίγκας και του Eurocup, για συμπεριφορά που καταστρατηγεί τους κανόνες του ανταγωνισμού και κατάχρηση κυριαρχικής θέσης τους στην αγορά των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Οι λίγκες θεωρούν πως η ECA λειτουργεί ως κλειστό κλαμπ για λίγες ομάδες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους με όχι αξιοκρατικά κριτήρια (δηλαδή όχι μέσα από τα εγχώρια πρωταθλήματα), ενώ θεωρούν πως με την πολιτική της αποδυναμώνει τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά και βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια σε ομάδες που φιλοδοξούν να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η ανακοίνωση της ULEB ίσως να μην ήρθε τυχαία σήμερα, μια μέρα αφότου η FIBA ανακοίνωσε πως στο Basketball Champions League θα μπουν «δυνατοί» συμπαίκτες από τις ΗΠΑ σε επίπεδο μετόχων, κάτι που θα αποφέρει πολύ μεγάλα έσοδα στη διοργάνωση και κατ’ επέκταση στις συμμετέχουσες ομάδες.

«Μαζί με τις λίγκες-μέλη μας, εργαζόμαστε σκληρά για να προστατεύσουμε τις αρχές του παιχνιδιού, τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε ο πρόεδρος της ULEB, Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε πως όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο υψηλότερο επίπεδο και θέλουμε να κρατήσουμε το όνειρο του διεθνούς μπάσκετ ζωντανό για κάθε σύλλογο, σε κάθε επίπεδο. Σκεπτόμενοι τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις της ECA έχουν επηρεάσει το καλεντάρι τα τελευταία χρόνια και το τυχαίο σύστημα πρόσβασης της ECA στις διοργανώσεις της, όλοι μας νιώσαμε την ανάγκη να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό η ULEB συμμετέχει επισήμως στην προσφυγή της FIBA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ECA για την συμπεριφορά της που πλήττει τον ανταγωνισμό. Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου στο μπάσκετ και περιμένουμε να εξηγήσουμε στην κομισιόν πώς η ECA βλάπτει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο».

Πηγή: sport-fm.gr

Σχετικά άρθρα