Συνέντευξη στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΟΚ και την εκπομπή «άμεσο ριπλέι» παραχώρησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρησης, Ανδρέας Μουζουρίδης (φωτ.).

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόκληση της διοργάνωσης ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2025, τις επιτυχίες των εθνικών ομάδων της Κύπρου και την ανάπτυξη του αθλήματος στη «μεγαλόνησο».

Δεν παρέλειψε, ακόμα, να αναφερθεί και στο πρόσφατο ζήτημα με τον ΕΣΑΚΕ, ενημερώνοντας πως θα γίνει συνάντηση ενδεχομένως την ερχόμενη Τετάρτη, τόνισε όμως πως οι συζητήσεις είναι σε αρχικό ακόμα στάδιο.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για την κατάκτηση του χρυσού απ’ την Εθνική Κύπρου γυναικών στο Eurobasket μικρών χωρών: «Ήταν μια επιτυχία, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του γυναικείου μπάσκετ στην Κύπρο. Σε καμία άλλη διοργάνωση που λαμβάναμε μέρος δεν είχαμε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο ή 1η θέση. Ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά, ένα πλάνο που είχε εκπονηθεί απ’ την Ομοσπονδία με τη συνεργασία του τεχνικού επιτελείου και είχε να κάνει με την ανανέωση της ομάδας. Ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών ήταν στα 22 έτη και μόνο αυτό δείχνει ότι έχει μέλλον η γυναικεία ομάδα. Με σημαντικές απουσίες λόγω τραυματισμών, αφού 2 σημαντικά στελέχη δε μπόρεσαν να ενσωματωθούν, η Σταύρια Κόνιαλη και η Ελένη Οικονομίδου, όμως παρ’ όλα αυτά η ομάδα κατάφερε μέσα από επίπονες προπονήσεις που διήρκησαν περίπου 1.5 μήνα να δημιουργήσουν μια οικογένεια, ένα καλό σύνολο και όλη αυτή η χημεία και η καλή δουλειά βγήκε στο παρκέ και μάς εξέπληξαν όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κορίτσια έλαβαν τα συγχαρητήρια απ’ τον ίδιο τον πρόεδρο της δημοκρατίας και την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, κάτι που κάνει την επιτυχία μεγαλύτερη. Η αναγνώριση απ’ την πολιτεία είναι πολύ σημαντική για ‘μας και ο πήχης έχει μπει ψηλά για τον επόμενο στόχο».

Για την προσπάθεια της Εθνική εφήβων Κύπρου στο Eurobasket Β’ κατηγορίας που ξεκινάει σήμερα (29/0=7): «Ο στόχος είναι η παραμονή σ’ αυτήν την κατηγορία. Είμαστε ρεαλιστές, γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα αυτό είναι το «ταβάνι» μας. Προσπαθούμε μέσα απ’ τη συμμετοχή μας σε τόσο δυνατό και ανταγωνιστικό επίπεδο, τα παιδιά που αγωνίζονται ν’ αποκτήσουν τις εμπειρίες, να «χτίσουν» τα κορμιά τους, να δουν διαφορετικές σχολές, ούτως ώστε να φέρουν αυτές τις εμπειρίες πίσω στην Κύπρο, να τις μεταφέρουν στις ομάδες τους, να βελτιωθούν σε ατομικό επίπεδο, αλλά και να «δένεται» και να «χτίζεται» η Εθνική, για να μπορέσουν κάποια παιδιά να «τροφοδοτήσουν» την Εθνική ανδρών. Ο στόχος είναι ν’ αποφύγουμε τη διαβάθμιση στην 3η κατηγορία».

Για το αν έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενόψει της διεξαγωγής ομίλου του Eurobasket 2025: «Ο χρόνος είναι σχετικά αρκετός και είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση που πρέπει να είμαστε 110% έτοιμοι για ν’ ανταποκριθούμε και βεβαίως να βγάλουμε ασπροπρόσωπα όλα εκείνα τα μέλη της FIBA Europe που μας έδωσαν την ευκαιρία ν’ αναλάβουμε τον όμιλο του 2025. Έχει ξεκινήσει σιγά σιγά η δουλειά, στήνεται η οργανωτική επιτροπή που θ’ αναλάβει να «τρέξει» αυτό το μεγάλο πρότζεκτ, οι δομές έχουν γίνει και θα ξεκινήσουμε τη δουλειά τυπικά αμέσως μετά τη λήξη του τελικού του Eurobasket 2022, που όλοι ευχόμαστε να είναι η Ελλάδα στους «4» και γιατί όχι να πάει στον τελικό και να κατακτήσει το τρόπαιο.

Για τη συνεργασία με ΕΟΚ: «Δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη νέα εποχή της ΚΟΚ με τη διοργάνωση ενός ομίλου του Ευρωμπάσκετ του 2025 χωρίς να κάνουμε μια επίσκεψη στην Ομοσπονδία της Ελλάδας, η οποία θα είναι η πιο στενή μας συνεργάτιδα σε όλη αυτήν την πορεία. Βάλαμε κάτω με τον κύριο Λιόλιο τα πρώτα θέματα που θα μας απασχολήσουν για τη συνέχεια, γιατί η πεποίθηση και των δύο Ομοσπονδιών είναι η Ελλάδα ν’ αγωνιστεί στην Κύπρο το 2025. Πέρα αυτού, η συνεργασία μας δε θα είναι μόνο σε αυτό το κομμάτι, αλλά θα είναι και σε άλλα θέματα που θα έχουν να κάνουν με την όλη διοργάνωση. Θέλουμε να έχουμε τη βοήθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Ταυτιζόμαστε πλήρως με τις απόψεις του κύριου Λιόλιου και της ΕΟΚ, οπότε έχουμε ξεκινήσει από ‘κει και θα ‘χουμε κι άλλες συναντήσεις.

Έχει σταλθεί από ‘μένα μια επίσημη πρόσκληση προς τον κύριο Λιόλιο και την ομάδα του να έρθουν στην Κύπρο τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, για να μπούμε και στη διαδικασία της τελικής συζήτησης όλων αυτών των εκκρεμοτήτων που έχουμε για τον τρόπο της συνεργασίας μας. Οι εκκρεμότητες είναι τυπικής διαδικασίας, απλά είναι καλό να είμαστε ξεκάθαροι απ’ την αρχή κι αυτό θα κάνουμε».

Για τη συζήτηση με τον ΕΣΑΚΕ σχετικά με τη διεξαγωγή του Ελληνικού Σούπερ Καπ στην Κύπρο: «Έχουμε ήδη προγραμματίσει μια συνάντηση με τον ΕΣΑΚΕ πιθανότατα για την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα τεθούν τα πρώτα ζητήματα και οι πρώτες απόψεις σχετικά με το αν υπάρχει η πιθανότητα να διοργανωθεί το Σούπερ Καπ στην Κύπρο. Βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο ακόμα».

Σχετικά άρθρα