Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και άλλων τεχνητών μεθόδων, οι ερευνητές προσπαθούν να προβλέψουν πού θα «χτυπήσει» στη συνέχεια ο φονικός κορωνοϊός.

Μετά την εμφάνιση του ιού SARS το 2000, που στοίχισε τη ζωή σε 774 άτομα σε παγκόσμια κλίμακα, η ομάδα του Τζον Μπράουνσταϊν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Καινοτομίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δημιούργησε το HealthMap, ένα εργαλείο το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με νέα κρούσματα από on line ειδήσεις, chatrooms κ.ά.

Μια άλλη εταιρεία παρακολούθησης της υγείας των πολιτών από το Τορόντο, η BlueDot, συγκεντρώνει δεδομένα ασθενών από πολλές on line πηγές και στη συνέχεια χρησιμοποιεί πληροφορίες για τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, προβλέποντας την εμφάνιση των επόμενων κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, μια άλλη μερίδα ερευνητών επιδιώκει να εντοπίσει δυνητικά νέους ιούς πριν μεταφερθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Με το Global Virome, οι επιστήμονες θα μπορούν να προβλέψουν ποιοι ζωικοί ιοί μπορεί να είναι πιθανότερο να μεταφερθούν σε ανθρώπινους πληθυσμούς, αλλά και ποιοι μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον κίνδυνο για τους ίδιους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόγραμμα (GVP) που θα κοστίσει 1.2 δισ. δολάρια θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, φαρμάκων και άλλων προληπτικών μέτρων πριν από την εμφάνιση του επόμενου θανατηφόρου ιού.

Στην αντίθετη όχθη, ωστόσο, η Νίτα Μπάρτι, βοηθός καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πέιν Στέιτ, υποστηρίζει ότι «τέτοιες μέθοδοι δεν έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν αναφερόμαστε και σε φτωχότερες χώρες του πλανήτη, που δεν έχουν την ευχέρεια να συλλέγουν on line δεδομένα».

Σχετικά άρθρα