Ο διοικητικός ηγέτης της ΕΣΚΑΘ και μέλος της FIBA, Άρης Ζώης, παραχώρησε συνέντευξη στο «Magnesiasports» και αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της επανεκκίνησης των εθνικών πρωταθλημάτων και όχι μόνο.

Αναλυτικά:

-Έχουμε την επιστολή εκατοντάδων αθλητών που ζητούν επανέναρξη των πρωταθλημάτων, αλλά και τη διχογνωμία μεταξύ παραγόντων για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα.

«Αν ξεκινήσουμε από την κορυφή, θα δούμε ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στη FIBA. Το βασικό είναι ότι το μπάσκετ και ο Αθλητισμός γενικά κάπου πρέπει να υπάρχουν και δεν μπορούν να σβήσουν από τον χάρτη. Όταν βλέπουμε αγώνες να γίνονται έχουμε μηνύματα αισιοδοξίας.

Από την άλλη το να μπορέσει κανείς να συνεχίσει ν’ αγωνίζεται προϋποθέτει τεράστια έξοδα. Κάναμε στην Κρήτη τη «φούσκα» των Εθνικών Γυναικών και τα περισσότερα έξοδα ήταν για τα τεστ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αφορούσαν όλον τον κόσμο, πέρα από τους αθλητές και τους παράγοντες.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσεις να προχωρήσεις απαιτούνται τεράστιες δαπάνες, κάτι που δύσκολα μπορεί να γίνει σε χαμηλότερες κατηγορίες. Προσωπική άποψη είναι ότι ευχαρίστως σ’ αυτήν τη φάση να συζητήσουμε για την Α2 Εθνική Ανδρών και την Α1 Εθνική Γυναικών.

Έχω την εντύπωση ότι χρήματα μπορούν να βρεθούν. Από την άλλη έχουμε την Κυβέρνηση και τις αποφάσεις της με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Ορθώς θεωρώ ότι απάντησε η Ομοσπονδία ότι αν δώσει την έγκρισή της η κυβέρνηση ευχαρίστως να εξετάσουμε το τι μπορεί να γίνει. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές τις δύο κατηγορίες θα μπορούσαν να αγωνιστούν υπό κάποιες συνθήκες».

-Να συνεχιστούν ως έχουν;

«Μην ξεχνάμε ότι τα πρωταθλήματα δεν γίνονται απαραιτήτως με αγώνες εντός-εκτός έδρας. Το BCL άλλαξε μορφή για παράδειγμα, οπότε περιορίζουμε τους αγώνες, αφού το σημαντικό είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Το πώς θα προκύψει ο πρωταθλητής, με πόσους αγώνες δηλαδή μοιάζει δευτερεύον.

Δεν είναι βέβαια δυνατόν μόνο το ποδόσφαιρο να είναι πανταχού παρόν και το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα να μην υπάρχουν καθόλου. Από την άλλη, το να παίζουν μόνο οι μεγάλες κατηγορίες από το να φτάσουμε στη γενίκευση των πρωταθλημάτων, εκείνο νομίζω ότι είναι θέμα κυβέρνησης.

-Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύει; Πώς θα συνεχιστεί; Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ταλέντα;

«Τα ταλέντα δεν θα χαθούν, αφού η ανάπτυξη ενός αθλητή ξεκινά από τα 14 έτη και φτάνει στα 18-20. Το να χάσει ένα παιδί μία χρονιά είναι πολύ άσχημο, αλλά από την άλλη έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποιες κατηγορίες και όσο άδικο και να είναι για ένα παιδί να χάσει μία χρονιά, πιστεύω ότι οι επόμενες ευκαιρίες είναι δεδομένες για να τις αδράξει.

Αυτό αφορά όλους τους αθλητές όλων των κρατών, και η FIBA ελπίζει ότι τα αναπτυξιακά θα πραγματοποιηθούν, με τη βοήθεια και του εμβολιασμού».

Σχετικά άρθρα