Στην Αθήνα και το κλειστό του ΟΑΚΑ θα διεξαχθεί το Final-8 του BCL, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (2/9).

Στο πάνελ ήταν παρών ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής Πατρίκ Κομνηνός, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Νίκος Πέππας, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Ειπώθηκαν τα εξής:

Πατρίκ Κομνηνός: «Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση παραμένει βασική υπόθεση όχι μόνο της ΦΙΜΠΑ αλλά όλων των Ομοσπονδιών. Βρισκόμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε την επιλογή της Αθήνας ως την διοργανώτρια πόλη για το Φάιναλ-8, που θα διεξαχθεί από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ. Υλοποιούμε μία απόφαση που πάρθηκε στις 30 Μαρτίου, λίγο μετά την διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Το Φάιναλ-8 δεν ήταν η ιδανική επιλογή, αλλά η καλύτερη από τις εναλλακτικές που είχαμε.

Πιστεύω ότι πήραμε την σωστή απόφαση. Βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται ανά τον κόσμο για να ολοκληρώνονται οι σεζόν. Προφανώς δεν έχουμε την ίδια δύναμη με το ΝΒΑ και την ΟΥΕΦΑ, αλλά είδαμε την προσπάθειά τους και θέλουμε και εμείς να κάνουμε το ίδιο. Δεν είναι εύκολη αυτή η απόφασή.

Επιλέξαμε την Αθήνα για δύο λόγους, έχοντας συζητήσει με αρκετές πόλεις. Πρώτον, η άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει για όλες τις αποστολές, κάτι που ήταν προαπαιτούμενο. Άπαξ και έχουμε τις 8 ομάδες εδώ, μπορεί να γίνει Φάιναλ-8. Και βέβαια ερχόμαστε σε ένα περιβάλλον που έχει δείξει μία πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας, που μας δίνει τα εχέγγυα για την υλοποίηση της προσπάθειας. Ο δεύτερος λόγος είναι η εμπειρία που διαθέτει τόσο η ΚΑΕ ΑΕΚ όσο και το ΟΑΚΑ, που επίσης μας δημιουργεί μία ασφάλεια και μας επιτρέπει να μην χρειάζονται συνεχή ταξίδια ώστε να επισκεπτόμαστε το γήπεδο. Είναι μία εγκατάσταση που φιλοξένησε το Φάιναλ Φορ το 2018. Ήρθαμε σε ένα γνώριμο περιβάλλον.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και της περιφέρειας. Είναι ιδιαίτερη χαρά να έχουμε την δυνατότητα να προβάλλουμε την δύσκολη αποστολή που έχει φέρει η χώρα εις πέρας. Και να ευχαριστήσω τον Μάκη Αγγελόπουλο και όλα τα μέλη της ΚΑΕ ΑΕΚ, αφού είμαστε συνδιοργανωτές και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε στο σωστό περιβάλλον για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας».


Μάκης Αγγελόπουλος:
«Εκτιμώ ότι είναι μία πολύ σημαντική μέρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και την χώρα μας. Αφενός έχουμε επανεκκίνηση στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και αξίζουν εύσημα στη ΦΙΜΠΑ ότι αποφάσισε να ολοκληρώσει με κάθε κόστος την διοργάνωση. Και είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας, που μέσα από την διαχείρισης της πανδημίας κατάφερε να πείσει την Ευρώπη ότι μπορεί να διοργανώσει το Φάιναλ-8.

Για την ομάδα μας θα είναι ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό τουρνουά, με ενισχυμένες ομάδες. Εμείς θα παλέψουμε να φέρουμε τον τρίτο συνεχόμενον διεθνή τίτλο στην χώρα μας».

Λευτέρης Αυγενάκης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας σε μία δύσκολη περίοδο. Γίνεται μία προσπάθεια επανεκκίνησης των διοργανώσεων. Αυτή την προσπάθεια έρχεται να ενισχύσει αυτή η διοργάνωση. Ομάδες από την Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία και αλλού βοηθάει ώστε αξιοσημείωτη θα είναι η προβολή της χώρας.

Αξίζει να μνημονεύσουμε ότι το 2018 η ΑΕΚ διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Φάιναλ Φορ. Η επιτυχία εκείνης της διοργάνωσης σε συνδυασμό με την αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση οδήγησαν σε αυτή την διοργάνωση.

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να δουλέψει με σύνεση. Με γνώμονα ότι η ΑΕΚ έχει λάβει υπόψη όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να διεξαχθεί η διοργάνωση. Η συνεργασία με την Πολιτεία είναι άψοχη και αποτελεσματική.Υπενθυμίζω ότι από κοινού αξιοποιήσαμε την πρώτη Ολυμπιακή εγκατάσταση στα Άνω Λιόσια, όπου η ΑΕΚ απέκτησε στέγη.Υπογραμμίζω ότι τέτοιες υψηλού επιπέδου διοργανώσεις ταυτίζονται απόλυτα τις προσδοκίες μας για την φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων».

Γιώργος Πατούλης: «Είναι ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο εξελίσσεται συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταξιωθεί στην χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα βοηθήσει να αναδείξουμε τα σημαντικά προτερήματά μας, αλλά και να δώσουμε ένα στίγμα για τον σοβαρό τρόπο που αντιμετώπισε η χώρα μας την πανδημία. Είναι η πρώτη παγκόσμια διοργάνωση που ανοίγει τα φτερά της μέσα σε μία πανδημία που δεν εξαφανίστηκε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρωθεί.

Η περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζει την σπουδαιότητα αυτού του αθλητικού γεγονότος και την προσπάθεια του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΑΕΚ που έχει δώσει ένα τεράστιο ενδιαφέρον στο άθλημα μέσα από την ΑΕΚ, αλλά και σε όλους για να ασχοληθούμε πραγματικά. Η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει η διοργάνωση».

Νίκος Χαρδαλιάς: «Λίγα λόγια από καρδιάς. Το να πω ότι είμαι χαρούμενος είναι αυτονόητο. Θέλω να συγχαρώ και την ΚΑΕ ΑΕΚ και την λίγκα για την επιλογή. Η Ελλάδα είναι μία φιλόξενη και έμπειρη χώρα σε αθλητικά γεγονότα, αλλά και μία ασφαλής χώρα. Αυτή η προσπάθεια θα κεφαλοποιηθεί με την συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύεται και έχει στηρίξει τον αθλητισμό και πιστεύω ότι και η Περιφέρεια Αττικής και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει μεγάλα event και αυτή η εμπειρία θα κεφαλοποιηθεί. Θα υποδεχθούμε με ασφάλεια και σοβαρότητα όλες τις αποστολές.

Όπως με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων ανοίξαμε δρόμους, έτσι και τώρα μέσα από ευθύνη και σοβαρότητα θα ανοίξουμε δρόμους στον αθλητισμό».

Παναγιώτης Τσαγκρώνης: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά λόγω της πανδημίας. Δείχνουμε έμπρακτα όμως ότι η ζωή συνεχίζεται και όταν υπάρχει προγραμματισμός μπορούν να γίνουν βήματα προς την πραγματικότητα. Το BCL είναι μία διοργάνωση που εξελίσσεται διαρκώς. Με την απόφαση να ολοκληρωθεί δείχνει ότι δεν θέλει να αφήνει δουλειές στη μέση.

Η Ελλάδα έχει δεδομένη τεχνογνωσία και εγγυάται την επιτυχία της διοργάνωσης. Είναι δεδομένο ότι μέχρι την έναρξη των αγώνων θα υπάρξουν νέα δεδομένα, όμως εμείς από την πλευρά της ΕΟΚ καλωσορίζουμε την διοργάνωση και θα προσφέρουμε όποια βοήθεια μας ζητηθεί».

Για το πώς θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση, ο Π. Κομνηνός ανέφερε: «Γνωρίζουμε τις έξι ομάδες και έχουμε εκκρεμότητα τις δύο τελευταίες ομάδες. Οι δύο τελευταίες θέσεις θα προκύψουν από αγώνες στις 26 Σεπτεμβρίου».

Ενώ για το θέμα της παρουσίας των φιλάθλων είπε: «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα γίνονται με τους όρους των κρατικών υπηρεσιών. Αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και με χαρά βλέπουμε την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, που γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα.

Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επικοινωνία με την ΚΑΕ ΑΕΚ και όλους τους φορείς, ώστε αν υπάρξει έγκριση να δούμε πώς θα τα υλοποιήσουμε από την πλευρά μας. Η απόφαση αυτή όμως γίνεται από τα κυβερνητικά τμήματα».

Από την πλευρά του, ο Λ. Αυγενάκης δήλωσε για το εν λόγω θέμα: «Δεν έχω μάθει να κρύβομαι στην ζωή μου. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, πήραμε πρωτοβουλίες. Γίνεται μία συζήτηση στην οποία είμαστε ξεκάθαρα υπέρ στο να γυρίσουν οι φίλαθλοι, αλλά οργανωμένα, με ένα σχέδιο με ξεκάθαρους κανόνες και κυρώσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει απαντηθεί ακόμα από τα αρμόδια όργανα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής το έχουμε κάνει με απόλυτο σεβασμό και συννενόηση με το υπουργείο και τους υγειονομικούς φορείς. Ό,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε καταφέρει με συννενόηση, απόλυτο συντονισμό και πρωτόκολλα που ακολουθούνται. Πρόθεση είναι να επιστρέψουν οι φίλαθλοι, αλλά θέλουμε και από τις αρμόδιες αρχές να είναι πιο θαρραλέες».

Ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς είπε: «Δεν θα γίνει έκπτωση στο θέμα της υγείας. Κάθε μέρα αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό θα γίνει και τώρα. Θα σταθμίζουμε τα δεδομένα και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να δούμε επιμέρους πρωτόκολλα που θα μας επιτρέψουν εφόσον υπάρχει δυνατότητα, να γίνουν αγώνες παρουσία κάποιων φιλάθλων. Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε όμως ακόμα, επειδή τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά. Όταν έχουμε τα νέα δεδομένα θα ξέρουμε. Θέλουμε σιγά σιγά να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα, αλλά δεν θα βάλουμε τίποτα πάνω από την δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι ο Πατρίκ Κομνηνός ρωτήθηκε για το τι θα γίνει αν δεν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων και αν πιθανόν υπάρχει σκέψη για αναβολή της διοργάνωσης, για να απαντήσει: «Πρόθεσή μας είναι να γίνει η διοργάνωση. Η βούλησή μας είναι να το εξαντλήσουμε και να το φέρουμε εις πέρας ακόμα και χωρίς φιλάθλους. Η παρουσία φιλάθλων προέκυψε από τον Μάρτιο, οπότε συμβιβαζόμαστε με αυτή την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι σε μία διοργάνωση με μηδενικά έσοδα πρέπει να καθίσουμε όλοι να δούμε πώς θα τη φέρουμε εις πέρας με τα νέα δεδομένα».

Σχετικά άρθρα