Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, μίλησε στο μπασκετικό podcast Pick ’n’ Popa που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Δημήτρης Καραμάνης και Παναγιώτης Μένεγος και αναφέρθηκε στο «σχίσμα» με την Euroleague, τα προβλήματα της πανδημίας, τη συνεργασία με το ΝΒΑ, αλλά και τη δική του πορεία στο μπάσκετ.

Αναλυτικά, μίλησε για:

-Tην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας: «Προετοιμαζόμαστε, πάντα σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, για τη συνθήκη ότι θα γίνουν το καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Άρα θα κάνουμε κι εμείς κανονικά τα Προολυμπιακά, ακόμα κι αν χρειαστεί να είναι τα μέτρα προστασίας τα υψηλότερα δυνατά. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ενημερώνεται από τους γιατρούς-συνεργάτες μας που έχουν το πράσινο φως να μας οδηγούν με γνώμονα ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ποτέ την διεξαγωγή μιας διοργάνωσης πάνω από την ατομική υγεία».

-Τις διαφορές FIBA και ΝΒΑ σε σχέση με τους κανονισμούς: «Υπάρχουν δύο κόσμοι. Το NBA και το FIBA basketball. Υπάρχει μια σύμπνοια ως προς τη μελέτη για τον εναρμονισμό των κανονισμών κι ευελπιστώ ότι η σύγκλιση θα είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Χρειάζεται όμως κι εκπαίδευση των διαιτητών που νομίζω ότι στο μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, αυτό του 2019 στην Κίνα, τα πήγαν εξαιρετικά. (…) Η προσαρμογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο FIBA basketball είναι ένα θέμα πολύ τεχνικό, πολύ ειδικό και πολύ «ελληνικό». Έχει όλες τις διαστάσεις δηλαδή που δεν μπορώ θεσμικά να σχολιάσω».

-τη διαμάχη με την Ευρωλίγκα για το καλεντάρι: «Το κοινό καλεντάρι είναι κοινή λογική. Τα «παράθυρα» ανήκουν πια στη σφαίρα του mythbuster αφού όλα τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί. Και οι παίκτες ταξίδεψαν, ακόμα και για ένα ματς, και ομάδες συνεργάστηκαν με τις ομοσπονδίες, κι έχουν πολλαπλασιαστεί οι φωνές που τα αγκαλιάζουν. Το άθλημα θα πάει μπροστά πατώντας και στους δύο πόλους. Χρειάζεται και το NBA, και η Ευρωλίγκα, και το BCL, και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αλλά και οι εθνικές ομάδες να παίζουν στο σπίτι τους και να ανανεώνουν το ενδιαφέρον. (…) Θέλουμε οι παίκτες να μπορούν να επιλέξουν. Δε μ’ αρέσει ούτε η δημόσια διαπραγμάτευση, ούτε η πολεμική στο άθλημά μας. Δουλειά μας είναι να αποσυμπιέσουμε την ένταση και να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις. Οι διαφωνίες άλλωστε δεν είναι και τόσο μεγάλες. Απλά είναι πολύ προφανείς. Η σχέση του αθλητή με την ομοσπονδία του, ουσιαστικά δηλαδή η σχέση του αθλητή με τη χώρα του, είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί σε ένα σχήμα αμοιβής για να φορά τη φανέλα της εθνικής του ομάδας».

Σχετικά άρθρα