Αν και η διαιτησία, αλλά και το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κίνα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ο Ανδρέας Ζαγκλής δήλωσε την Κυριακή (15/9) ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές από τη διοργάνωση.

Αναλυτικά τα όσα είπε Γενικός Γραμματέας της FIBA:

«Σας ζητώ συγγνώμη για τις δυσκολίες που είχατε με τις διαπιστεύσεις. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ. Είναι μεγάλη μέρα για εμάς, την περιμέναμε πολύ καιρό. Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 με τον αγώνα της Νέας Ζηλανδίας με την Κορέα για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς και τις οκτώ πόλεις της Κίνας. Ευχαριστούμε την κινεζική ομοσπονδία μπάσκετ που διοργάνωσε αυτό το τουρνουά, ευχαριστούμε και τις 32 ομάδες που δούλεψαν σκληρά. Το προσωπικό μας και όλους αυτούς τους εθελοντές που εργάστηκαν με τον ίδιο σκοπό».

Για το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης: «Έχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα, συνολικά είμαστε ευχαριστημένοι. Ήταν το μεγαλύτερο τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της ΦΙΜΠΑ. Η επιρροή των προκριματικών ήταν πολύ θετικό. Χρειαζόμαστε εντός έδρας αγώνες για τις εθνικές ομάδες. Θα γίνουν τροποποιήσεις, έχουμε εκτιμήσει τα δεδομένα. Έχουμε πάρει αρκετό feedback από τις ομοσπονδίες και συνολικά είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα.

Οι 32 ομάδες ήταν μια διαδικασία που ήρθε φυσιολογικά, γιατί το μπάσκετ έχει προοδεύσει σε όλες τις ηπείρους. Είχαμε οκτώ πόλεις, είχαμε ομάδες που είχαν αρκετές μετακινήσεις και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κοιτάξουμε για το μέλλον. Πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις και γι’ αυτό θα εκτιμήσουμε την κατάσταση διεξοδικά. Θέλαμε να απλώσουμε το μπάσκετ σε αυτές τις πόλεις, σε όλη την χώρα. Όταν σχεδιάσαμε το σύστημα, προσπαθήσαμε να βρούμε το καλύτερο πρόγραμμα για τις ομάδες. Πρέπει να πω ότι με αυτή την εμπειρία, η οποία στη θεωρία έμοιαζε άψογη, θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα».

Για τα λάθη των διαιτητών που προκάλεσαν διαμαρτυρίες: «Οι διαιτητές που εργάστηκαν σε αυτό το τουρνουά τα κατάφεραν στη διάρκεια των προκριματικών γύρων και σε υψηλής ποιότητας παιχνίδια. Προετοιμάστηκαν σωστά, επενδύσαμε πολλά στην προπόνησή τους κι ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολύ καλός. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχουν συνέπειες. Απολογηθήκαμε δημόσια για κάποια λάθη».

Για τις διαμαρτυρίες παικτών και προπονητών, και σχολιάζοντας τις αντίστοιχες κινήσεις του Άντριου Μπόγκουτ, κατά την διάρκεια του ημιτελικού με την Ισπανία, αλλά και μετά τον αγώνα: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες είναι οι κορυφαίοι, σε σημαντικές στιγμές της καριέρας τους. Καταλαβαίνουμε ότι βγαίνοντας από το παρκέ τα συναισθήματα είναι έντονα. Είναι μέρος της δουλειάς να μεταφέρουμε στον κόσμο όσα συμβαίνουν. Έχουμε κάποιους συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούμε όχι μόνο ως ΦΙΜΠΑ, αλλά ως μπάσκετ. Δεν θέλω να πω περισσότερα για τον Άντριου Μπόγκουτ, διότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία για εκείνον».

Για τις σκέψεις για αλλαγές των κανονισμών: «Είμαστε ευαίσθητοι όταν μιλάμε για τους κανονισμούς του αθλήματος. Όταν σκεφτόμαστε για αλλαγές κανονισμών, προσπαθούμε να αναλύσουμε γιατί υπάρχουν αυτοί που έχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια ομοσπονδία, υπάρχει το ΝΒΑ που έχει κανονισμούς για 30 γήπεδα και όχι για χιλιάδες γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Εχω θέσει το ζήτημα να μεγαλώσουν οι διαστάσεις των γηπέδων, αλλά δεν είναι μια εύκολη απόφαση για εμάς. Το NCAA είναι πιο κοντά στην ΦΙΜΠΑ, αλλά πρέπει να βλέπουμε πως το άθλημα βελτιώνεται. Κάποιοι κανονισμοί δεν του το επιτρέπουν να το κάνει γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή σκέψη».

Για τις πολλές απουσίες των Εθνικών Ομάδων υποστήριξε: «Δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάχνουμε τα ρόστερ, κάθε ομοσπονδία έχει τον τρόπο της για να προσεγγίζει παίκτες. Πρέπει ως ΦΙΜΠΑ να αναλύσουμε την κατάσταση και να μιλήσουμε μαζί τους για να δούμε τις συνθήκες και να καταλάβουμε τι ρόλο έπαιξαν. Πιστεύουμε ότι δεν ευθύνεται το τουρνουά. Κάθε παίκτης έχει τις ανάγκες του. Ναι, οι μεταφορές από πόλη σε πόλη ήταν σημαντικές προκλήσεις, όμως πήγα στα ξενοδοχεία των ομάδων και είδα ότι η εμπειρία τους ήταν όμορφη».

Για το πώς θα αναπτυχθεί το μπάσκετ στην Κίνα: «Έχουμε πει τόσες φορές ότι δεν ήρθαμε στην Κίνα για να διοργανώσουμε ένα καλό τουρνουά και να φύγουμε. Η ΦΙΜΠΑ είναι εδώ για να μείνει, πριν από δύο μέρες διοργανώσαμε την πρώτη ΦΙΜΠΑ Academy στο Πεκίνο και αυτό είναι το πρώτο βήμα από όσα θα κάνουμε. Έχουμε γραφεία και προσωπικό εδώ, εγώ κι ο Γιαο μιλάμε συνεχώς για προγράμματα. Υπάρχουν ευκαιρίες για να κάνουμε πράγματα μαζί, να βοηθήσουμε στην διδασκαλία του μπάσκετ στους νεαρούς αθλητές».

Για τις εκπλήξεις που έγιναν στην διοργάνωση: «Οι πορείες της Τσεχίας και της Πολωνίας, δείχνουν τη συστηματική δουλειά που γίνεται από αυτές τις δύο ομοσπονδίες. Το άξιζαν και πρέπει να τις συγχαρούμε που βρέθηκαν στα προημιτελικά. Έστειλαν ένα μήνυμα για τη συνέπεια και τη συνέχεια που πρέπει να έχουν οι εθνικές ομάδες. Εχουμε δει ομάδες όπως αυτές οι δύο να παίζουν καλά, έχουμε δει και κάποιες να μην τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Όλοι θα κάνουν τον απολογισμό τους μετά από αυτό το τουρνουά».

Έπειτα από ερώτηση για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο για το σχόλιό του ότι αν και Γενικός Γραμματέας της ΦΙΜΠΑ δεν πήγε σε κάποιο αγώνα της Εθνικής, απάντησε: «Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος μιας παραδοσιακής δύναμης του μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν πρώην πρόεδρος της ΦΙΜΠΑ Europe και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας μου. Έχουμε καλές συζητήσεις κατά καιρούς, για την ζωή, για την ιστορία του αθλήματος. Τις απολαμβάνω, ωστόσο δεν έχω ειδικές σχέσεις με κάποια ομοσπονδία, ούτε με αυτή της χώρας μου. Υπάρχει σεβασμός και εκείνος αντιλαμβάνεται τον ρόλο μου και τις ευθύνες μου και είναι πάντα υποστηρικτικός».

Για το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης και το καλεντάρι της ΦΙΜΠΑ τόνισε:
«Σε αυτή τη διοργάνωση μετρούσε κάθε αγώνας. Και για το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για τα προολυμπιακά και για το ranking των ομάδων. Θέλουμε να κρατήσουμε την πρώτη και την δεύτερη φάση. Το καλεντάρι χρειάζεται θυσίες, απ’ όλους. Είναι δύσκολη και ενδιαφέρουσα η ισορροπία σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπαίνουν στη συζήτηση. Δεν έχουμε πλάνα για να αλλάξουμε τις ημερομηνίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, αυτό που αποκαλώ το πρώτο της νέας εποχής».

Για τα Προολυμπιακά τουρνουά και το πόσο θα κοστίσουν σε μία χώρα που θα θελήσει να τα φιλοξενήσει:
«Θα υπάρχει ένα αντίτιμο για όποιον θέλει να διοργανώσει ένα προολυμπιακό. Θα γίνουν τέσσερα των έξι ομάδων και οι νικητές θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν μπορώ να πω πολλά αυτή τη στιγμή, σίγουρα όμως δεν θα μας πάρει καιρό. Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Για την κόντρα της ΦΙΜΠΑ με την Ευρωλίγκα: «Υπάρχουν διαφωνίες με αυτή τη σημαντική Λίγκα, πρέπει όμως να κάνουμε θυσίες για το καλό του αθλήματος. Είμαστε μια οικογένεια. Στη ΦΙΜΠΑ θέλουμενα μεγαλώσουμε το άθλημα, πρέπει να μιλήσουμε τους επόμενους μήνες μαζί τους για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας. Πρέπει να υπάρχει θετικό κλίμα και εμπιστοσύνη ανάμεσά μας».

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση των ομάδων στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν θα μειώσουμε τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιλάμε για ένα παγκόσμιο άθλημα και πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε πολλές χώρες. 80 έπαιξαν στα προκριματικά, οπότε πρέπει να μεγαλώσουμε τον τομέα με τις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας. Δίνουμε την ευκαιρία σε αρκετές χώρες να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτά τα προολυμπιακά τουρνουά. Από αναπτυξιακής πλευράς, αυτές οι ομάδες δεν έχασαν το όνειρο να παίξουν στο ολυμπιακό τουρνουά.

Τα προολυμπιακά είναι εδώ για να μείνουν, θα γίνουν αρκετά νωρίς γιατί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αρκετά νωρίς. Μιλήσαμε με τις Λίγκες για να ολοκληρώσουν πρόωρα τα πρωταθλήματά τους ώστε οι εθνικές ομάδες να προετοιμαστούν ανάλογα. Θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι όμως εις βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων».

Σχετικά άρθρα