Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η τύχη του BCH και των άλλων διοργανώσεων της FIBA, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής σε κοινή επιστολή του με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Χαμανέ Νιανγκ.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητοί φίλοι του μπάσκετ,

Αρχικά, και αυτό είναι το σημαντικότερο, ελπίζουμε ότι αυτό το μήνυμα βρίσκει εσάς και τις οικογένειές σας υγιείς και και ασφαλείς σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.

Σε αυτές τις εξαιρετικά έκτακτες περιστάσεις, όπου ουσιαστικά όλες οι 213 Εθνικές Ομοσπονδίες Μέλη έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), είναι πρωταρχικής σημασίας η κοινότητα μπάσκετ να αποτελεί παράδειγμα υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Ενώ συνήθως σας προτρέπουμε να παίζετε μπάσκετ όσο πιο συχνά μπορείτε, το μήνυμά μας σήμερα είναι να βοηθήσουμε στο μεγαλύτερο σκοπό, που δεν είναι άλλος από την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε καμία περίπτωση το πάθος μας να παίζουμε μπάσκετ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη σημασία της τήρησης των οδηγιών των δημόσιων αρχών. Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας, την υπομονή σας και τη συνεργασία σας μέχρι στιγμής.

Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε μία σημαντική διατάραξη σε ό,τι αφορά στο καλεντάρι το μπάσκετ, κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα για όλους εσάς. Να είστε βέβαιοι ότι κάθε απόφαση που λαμβάνουμε έχει ως ένα και μοναδικό κίνητρο την ασφάλεια των παικτών, των προπονητών, των αξιωματούχων και των οπαδών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 12 Μαρτίου, όταν ήταν προφανές ότι το ξέσπασμα του ιού έπαιρνε διαστάσεις πανδημίας, η FIBA έγινε η πρώτη διεθνής ομοσπονδία που αποφάσισε τη γενική αναστολή των διοργανώσεών της.
Πολλές από αυτές τις διοργανώσεις μένει να ολοκληρωθούν και αυτός παραμένει στόχος μας, αλλά τούτο θα συμβεί μόνο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα ζητήσουμε ποτέ από τους παίκτες μας να πάνε κάπου, όπου δεν θα στέλναμε τα παιδιά μας.

Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε να αφήσουμε όλους όσοι είναι κοντά μας και οι αποφάσεις μας τους αφορούν, σε κατάσταση αβεβαιότητας. Δικαιούστε όλοι απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στις περιπτώσεις που ήταν σαφές ότι η ακύρωση είναι η μόνη επιλογή που θα συμπορευόταν με τις αρχές μας, το γνωστοποιήσαμε όσο γινόταν πιο σύντομα.

Ενώ οι διοργανώσεις της FIBA έχουν προς το παρόν ανασταλεί, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι προετοιμασίες για αυτές που ακολουθούν. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση, ακολουθώντας την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), των δημόσιων αρχών και της Ιατρικής Επιτροπής της FIBA.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το Basketball Champions League, τo BCL Americas και την Αφρικανική Λίγκα, μετά από διαβούλευση με τις αντίστοιχες Λίγκες και τις ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις διεθνείς διοργανώσεις μας που έχουν ανασταλεί σε πιο χαμηλό επίπεδο.
Όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι η ακύρωση δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της. Χθες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια περίοδο διαβουλεύσεων τεσσάρων εβδομάδων με διεθνείς ομοσπονδίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη δυνατότητα αναβολής των Αγώνων. Η FIBA συμμετέχει πολύ ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Κατανοούμε ότι, δεδομένου πως η διαδικασία πρόκρισης στους Ο.Α. έχει ολοκληρωθεί μόνο σε ό,τι αφορά στο μπάσκετ των γυναικών και εκκρεμούν έξι Ολυμπιακά Τουρνουά πρόκρισης (δύο για το 3×3 και τέσσερα για αναφορά με το Ανδρικό μπάσκετ), υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για απαντήσεις που θα δοθούν πολύ σύντομα. Η θέση της FIBA παραμένει: Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί πρέπει να διασφαλίζει ότι παρέχονται ασφαλείς συνθήκες συμμετοχής στους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι θα σας ενημερώσουμε για τυχόν εξελίξεις σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο. Τα παιχνίδια μπάσκετ θα επιστρέψουν και η κοινότητα του μπάσκετ θα βγει από αυτό το τοπίο. Προς το παρόν όμως, σας παρακαλούμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε τον εαυτό σας, τις οικογένειές σας και τις κοινωνίες σας ασφαλείς».

Σχετικά άρθρα