Ήταν 29/9/1995 όταν ο Νίκος Γκάλης αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα το τέλος της καριέρας του, προκαλώντας σοκ σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα.

Η αρχή του τέλους είχε ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου του 1994, στο κλειστό του Μετς, όταν ως παίκτης του Παναθηναϊκού δεν ξεκίνησε στην αρχική 5άδα και ο προπονητής του Κώστας Πολίτης ζήτησε να μπει στο παιχνίδι όταν πλέον είχαν όλα κριθεί.

Ο γκάνγκστερ δεν το δέχτηκε και σηκώθηκε και αποχώρησε αρχικά προς τα αποδυτήρια και μετά από το γήπεδο με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος προσπάθησε πολλές φορές να τον μεταπείσει, ωστόσο ο Γκάλης είχε πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του. ο ίδιος ήταν αποφασισμένος. Έτσι, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995 αποχώρησε επίσημα από την ενεργό δράση με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Στη ζωή, όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από μας, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα κι αγαπώ μέσα στο γήπεδο γιατί πιστεύω ότι ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς αδυναμία.Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο και ποτέ δε ζήτησα χάρη από κανέναν.

Μέχρι και σήμερα (σ.σ 29/9/1995) έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή.

Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγάπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει αύριο (σ.σ. 30/9/1995) κάνοντας μια ευχή: Να μη ξεχνάμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι και ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Σχετικά άρθρα