Ο Δημήτρης Αγραβάνης μίλησε για την παρουσία του στον Παναθηναϊκό και, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως δεν πήρε την ευκαιρία που άξιζε καιότι δεν πούλησε ποτέ στην καριέρα του οπαδιλίκι.

Αποσπάσματα από τα όσα ανέφερε στο «Gazzetta»:

Ας το πιάσουμε από την αρχή: Μετά το πέρασμά του από την Ιταλία για λογαριασμό της Νάπολι, βρέθηκες στο Περιστέρι και ξαφνικά στα τέλη Ιανουαρίου έσκασε η είδηση για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Τι ακριβώς έγινε τότε;

«Εκείνη την περίοδο ήταν περίεργα για εμένα. Τόσο για την καριέρα μου όσο και ψυχολογικά. Με το Περιστέρι είχαμε χάσει ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ και εγώ είχα χτυπήσει στο χέρι μου. Θυμάμαι καθόμουν στον καναπέ του σπιτιού μου και ήμουν νευριασμένος, τόσο από την ήττα, όσο και από τον τραυματισμό μου. Εκείνη τη στιγμή ήρθε το μήνυμα του προέδρου του Παναθηναϊκού, του κυρίου Γιαννακόπουλου το οποίο ήταν πολύ ειλικρινές και με έκανε να καταλάβω ότι είχε ένα πλάνο στο μυαλό του, τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για εμένα. Οπότε ένιωσα αμέσως πολύ οικεία μαζί του. Ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα μου που δεν κοίταξα καν το συμβόλαιο, δεν ήξεραν καν με τι χρήματα θα κλείσω. Απλά είπα αμέσως ότι θέλω να έρθω στον Παναθηναϊκό. Και αυτό έκανα».

Δεν το σκέφτηκες καθόλου; Με την έννοια ότι δεν θα ήσουν και ο πλέον ευπρόσδεκτος παίκτης στην ομάδα από τους φιλάθλους.

«Η ιδέα του να πάω στον Παναθηναϊκό μου είχε μπει αρκετό καιρό πριν. Τουλάχιστον αρκετούς μήνες πιο πριν. Και το σκεφτόμουν μέσα μου ότι θα μπορούσε να γίνει αυτή η κατάσταση και να βρεθώ στον Παναθηναϊκό. Τα σκέφτεσαι αυτά, ναι. Ότι αν και εφόσον το έκανα θα υπήρχαν αντιδράσεις από τον κόσμο. Τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού που σου είχαν πει διάφορα όλα αυτά τα χρόνια. Όμως ένιωθα ότι κολλούσα πολύ στην ομάδα, δεν είχαν παίκτη στη θέση μου οπότε εκεί μπαίνουν και τα κίνητρα. Το πόσο θέλει να νικήσεις, πόσο θέλεις να επιστρέψεις στην Euroleague, η προσέγγιση που έγινε από τον κύριο Γιαννακόπουλο, όλα μέτρησαν. Επειδή γνωρίζω ότι είμαι παιδί με μπέσα και ειλικρίνεια, ακόμα και ο κόσμος του Παναθηναϊκού που δεν με συμπαθούσε θα αναγνώρισε εάν έδινε το 100% του εαυτού μου. Και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε, ανεξάρτητα αν το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε».

Στην παρουσίασή σου αποδοκιμάστηκες από μερίδα των οργανωμένων, όπως επίσης και κατά την είσοδό σου στο παρκέ. Πώς το αντιμετώπισες μέσα σου;

«Εκεί μπαίνει το κίνητρο. Δεν μπορώ να σου πω ότι στεναχωρήθηκα για εμένα. Για εμένα δεν με πολυνοιάζει. Με ένοιαξε μόνο ότι στεναχωρήθηκαν τα δικά μου άτομα όταν το άκουσαν. Οπότε μετά το παιχνίδι πιο πολύ αυτό ήταν που με στεναχώρησε. Όμως είναι μεγάλο κίνητρο να γυρίσεις όλη την κατάσταση που είναι εναντίον σου και ο μπασκετικός κόσμος, σε οποιαδήποτε ομάδα, ειδικά του Παναθηναϊκού που είναι πολύ μπασκετικός να αναγνωρίζει και να βλέπει όταν ο άλλος προσπαθεί».

Επειδή είσαι και πολύ ενεργός στα social, τι μηνύματα λάμβανες από τους φίλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού όταν υπέγραψες;

«Έχω λάβει πολύ άσχημα μηνύματα και από τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Δεν δίνω βάση. Κάποιοι μπορεί να τα ανεβάσουν στα social και να κλαίγονται. Νομίζω ότι ο οπαδός που σε βρίζει εκείνη τη στιγμή στα social media, αν σε δει στον δρόμο πάλι θα θέλει να βγάλει φωτογραφία μαζί σου και να σε γνωρίσει. Οπότε δεν τα παίρνω καν τοις μετρητοίς. Είναι πάρα πολλά τα μηνύματα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν δίνω βάση και προχωράω…».

Τι είναι χειρότερο όμως; Να σε αποδοκιμάζουν οι αντίπαλοι φίλαθλοι ή οι φίλαθλοι της ίδιας της ομάδας σου;

«Δεν ξέρω. Είναι και τα δύο άσχημα. Συμβαίνουν αυτά στον αθλητισμό και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Οπότε μπορεί να συναντήσεις και τα δύο…».

Εσύ πήρες περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Basket League και από εκεί που άκουγες γιουχα, ήρθαν τα χειροκροτήματα. Ήταν κατά κάποιον τρόπο μια μικρή νίκη σου;

«Ήμουν σίγουρος ότι θα το πετύχαινα γιατί ξέρω τον εαυτό μου και το πώς παίζω. Όταν τα δίνεις όλα ο κόσμος το αναγνωρίζει. Με κάνει χαρούμενο αυτό το γεγονός. Από εκεί και πέρα δεν πιστεύω ότι πήρα την ευκαιρία που άξιζα στον Παναθηναϊκό. Και αυτό το ξέρουν και άτομα τα οποία με νοιάζουν. Δεν κρατάω καμία κακία όμως και προχωράμε».

Πάντως «κατηγορήθηκες» σε γενικές γραμμές ότι πούλαγες οπαδιλίκι στον Παναθηναϊκό. Αντιδρούσες έτσι για να κερδίσεις τη συμπάθεια κ.ο.κ. Και αυτό έχοντας αγωνιστεί για αρκετά χρόνια στον Ολυμπιακό. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο πάνω σε αυτό; Πουλούσες;

«Αυτό το λένε άτομα τα οποία δεν με ξέρουν καθόλου. Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω πουλήσει οπαδιλίκι. Το οπαδιλίκι το πουλάς με απότερο σκοπό να κερδίσεις κάτι περισσότερο από την ομάδα που αγωνίζεσαι. Απλά εγώ όταν είμαι στο παρκέ παίζω όχι μόνο με πάθος, αλλά θα έλεγα με περίσσιο πάθος. Και θέλω να κερδίζω. Αυτό παρεξηγείται. Οι αντιδράσεις μου δεν ελέγχονται εκείνη τη στιγμή. Τις αρνητικές τις έχω περιορίσει και τώρα υπάρχουν αντιδράσεις έντονου ενθουσιασμού τις οποίες δεν τις έχω περιορίσει ακόμα. Και αυτό παρεξηγείται από τον άλλον. Αν πουλούσα οπαδιλίκι θα κέρδιζα κάτι από αυτό. Προσωπικά δεν είχα να κερδίσω κάτι εκτός από τη χαρά του παιχνιδιού. Τη χαρά της νίκης ή μιας μεγάλης άμυνας. Αυτό όσοι μπορούν να το καταλάβουν, το καταλαβαίνουν. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρουν τα άτομα που με γνωρίζουν και με καταλαβαίνουν, ξέρουν ότι δεν έχω πουλήσει ποτέ οπαδιλίκι στη ζωή μου».

Όπως είπες μπορεί να αδικήθηκες κατά τη διάρκεια της παρουσίας σου στον Παναθηναϊκό. Σε στεναχωρεί κάπως το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκες στο πλάνο της νέας προσπάθειας που γίνεται στην ομάδα και με τους στόχους να είναι πολύ μεγαλύτεροι;

«Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Ο κόουτς Αταμάν είναι κορυφαίος στην Ευρώπη, όλοι το γνωρίζουν αυτό μόνο και μόνο από τα τρόπαια της Euroleague που έχει κατακτήσει. Και σίγουρα θα μπορούσε να είχε ένα ακόμα αν δεν υπήρχε ο covid. Μου αρέσει το παιχνίδι του και πιστεύω ότι ταίριαζα στο στυλ παιχνιδιού του ωστόσο όταν δεν σε υπολογίζουν και δεν σε θέλουν κάπου είναι απόλυτα κατανοητό. Ακόμα και αν ο πρόεδρος θέλει να σε κρατήσει να πρέπει να φύγεις από την ομάδα. Σε κάθε κατάσταση της ζωής σου πρέπει να κρατάς τα θετικά και τα αρνητικά. ΟΚ, δεν θα μείνω σε μια μεγάλη ομάδα που φτιάχνει ένα δυνατό ρόστερ αλλά από την άλλη θα έχω την ευκαιρία να πάω κάπου αλλού με μεγαλύτερο ρόλο και να αποδείξω πολύ περισσότερα πράγματα».

Μιας και ανέφερες τον κύριο Γιαννακόπουλο. Πριν από μερικές εβδομάδες σε είχε εκθειάσει μέσα από τα social media. Αυτό πώς ακούγεται στα αυτιά σου;

«Είναι αρκετά κολακευτικό. Μάλιστα είχα την τύχη να τον γνωρίσω και πιο προσωπικά. Με εμένα ήταν πάντα ευθύς και ειλικρινής απέναντί μου. Ήθελε να μείνω στον Παναθηναϊκό αλλά όπως είπα και προηγουμένως ο άνθρωπος κάνει την επένδυσή του και δεν μπορεί να παρέμβει στο ρόστερ. Νομίζω κάτι αντίστοιχο είπε και για τον Πάρις Λι. Οπότε από εκεί και πέρα είναι αποφάσεις του προπονητικού team».

Γενικά πώς βλέπεις τις κινήσεις του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα;

«Σίγουρα είναι εντυπωσιακές. Έχει αποκτήσει παίκτες που ξέρουν να κερδίζουν, έχουν κατακτήσει τίτλους στην καριέρα τους οπότε το ρόστερ είναι πολύ δυνατόν. Μένει να το δούμε στο παρκέ. Χρειάζεται υπομονή γιατί η Euroleague είναι ένας ολόκληρος μαραθώνιος. Δεν κερδίζεις το τρόπαιο από τον πρώτο μήνα».

Σχετικά άρθρα