Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από αυτή που βιώνουμε στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με το μπάσκετ παρουσίασε για το Βέλγιο όπου τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος πρότεινε και τι κατά τη γνώμη του πρέπει να συμβεί στη χώρα μας ώστε να αυξηθεί το επίπεδο των πρωταθλημάτων.

Αποσπάσματα απ’ όσα δήλωσε στο Evrytania Sport ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του στο μπάσκετ της Περιφέρειας αρχικά ως αθλητής σε διάφορες ομάδες και μετέπειτα ως προπονητής:

«Εδώ και 2 χρόνια τελειώνοντας την Σχολή Ελλήνων Προπονητών, έχω εγκατασταθεί μόνιμα στο Βέλγιο. Πήρα μια σκληρή απόφαση στα 41 μου να κάνω ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή μου, με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια μου. Στην πατρίδα μας δυστυχώς οι επιλογές μας μειώθηκαν επικίνδυνα, τόσο επαγγελματικά όσο και μπασκετικά.

Έτσι αρπάξαμε την ευκαιρία, μιας και η οικογένεια της γυναίκας μου ζει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Σίγουρα μου λείπουν οι φίλοι μου και οι οικογένεια μου, αλλά εδώ δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για θέματα όπως οι μισθοί, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία, και γενικότερα ότι είναι απαραίτητο για όλους τους πολίτες. Όλα λειτουργούν με ηρεμία και με σειρά. Η πανδημία εδώ πέρασε και περνάει κάπως πιο ομαλά σε σύγκριση με ότι μαθαίνω στην χώρα μας.

Υπήρξαν μέτρα και εδώ, χωρίς όμως “αστυνομοκρατία”, μηνύματα σε κινητά και χαρτιά εξόδου. Όλα τα μαγαζιά πλην καφέ και εστιατορίων λειτούργησαν κανονικά αλλά με περιορισμούς. Οι υπάλληλοι που δεν δούλεψαν πληρώθηκαν τον μισθό τους σχεδόν στο κανονικό και οι επιχειρήσεις που κλείσανε επίσης καλύφθηκαν για τα τρέχοντα έξοδά τους.

Μπασκετικά, οι ακαδημίες δεν σταμάτησαν ποτέ τις προπονήσεις έως και 14 ετών , μέχρι και τέλος Ιανουαρίου είχαμε και διεξαγωγές φιλικών παιχνιδιών. Από την άλλη, η Α1΄ ανδρών και γυναικών συνέχισαν κανονικά. Εδώ και 2 εβδομάδες επιτράπηκε η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους για 15-16-17-18 ετών και σιγά-σιγά θεωρώ πως θα ανοίξει γενικά ο αθλητισμός.

Αυτό σίγουρα επηρέασε ομάδες, προπονητές, παίχτες και γονείς. Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι πληγώθηκαν με όλο αυτό το σταμάτα-ξεκίνα, οι ομάδες και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά αθλητές άνω των 14, ανδρών-γυναικών έμειναν στον ‘πάγο’ και τώρα καλούμαστε να προσέξουμε την αποφυγή τραυματισμών στην επανεκκίνηση και την προστασία/ασφάλεια των αθλητών, προετοιμάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό “καλεντάρι”- ασκησιολόγιο από το συνηθισμένο για να καλύψουμε κενά και χαμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να επανέλθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην κανονικότητα».

Ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε επίσης: «Ταπεινή μου γνώμη είναι πως εάν οι αρμόδιοι προσεγγίσουν πιο ευαίσθητα κάποια θέματα, ειδικά στην παραγωγή παιχτών, θα δούμε και πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα σε όλα τα επίπεδα ηλικιών. Εάν καθίσουν στο τραπέζι μαζί με έμπειρους παίχτες και προπονητές, ενεργούς ή όχι, θεωρώ πώς θα γίνουν ωραία πράγματα. Καλό είναι να παρακολουθήσουμε λίγο και τα πρωταθλήματα και τις ακαδημίες ξένων χωρών και να πάρουμε ιδέες που ίσως μας δώσουν λύσεις. Προσωπικά εάν μου ζητηθεί να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο με ιδέες και προτάσεις, είμαι εδώ, όπως πάντα για το καλό του αθλήματος. Να τονίσω σε αυτό το κομμάτι, ότι το προπονητικό επίπεδο στην ΕΣΚΑΣΕ είναι υψηλό. Θεωρώ πως υπάρχουν προπονητές που ‘αδικούνται’ και σίγουρα παίχτες πολύ υψηλής αγωνιστικής αξίας και με προδιαγραφές. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στάθηκαν επάξια και πρωταγωνίστησαν προπονητές και παίχτες σε Γ’ και Β’ Εθνική. Αν πρέπει να αλλάξουν κάτι, θα πρότεινα να μπαίνει προσεκτικά κάποιος σε κάποιο ρόλο, από πλευράς διοίκησης και προπονητικά. Δεν κάνουν όλοι για όλες τις δουλειές. Ο καθένας κάνει κάτι καλά, εάν τοποθετηθεί στην ανάλογη θέση, θα γίνουν θαύματα. Εδώ για παράδειγμα υπάρχει σε όλους τους συλλόγους τεχνικός διευθυντής ανά κατηγορίες. Είναι επίσης ήδη λυμένα τυχόν ‘προβλήματα’ που αναλαμβάνουν προπονητές που κάνουν τα πάντα, όπως π.χ. χορηγοί, εκδηλώσεις, δελτία, φανέλες, μετακινήσεις κτλ.».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Ρήγα στο Evrytaniasport.gr μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα