Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα (8/3), η Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε τη σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου, με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως εντός του μήνα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λυκεία, ενώ δόθηκε για χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τον Μάιο θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Η κ. Πελώνη κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη και πρόσθεσε πως: «Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.

Σχετικά άρθρα