Ο Αντώνης Κυρίτσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενιάς του «χρυσού ’87» και του Άρη, της εποχής που κάθε Πέμπτη οι δρόμοι άδειαζαν, καθώς όλοι βρίσκονταν «κολλημένοι» μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες του Γκάλη, του Γιαννάκη και των άλλων παικτών του –αείμνηστου πλέον- Γιάννη Ιωαννίδη στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η ενασχόληση με το μπάσκετ αποτέλεσε κάτι σαν… μονόδρομο για τον γέννημα-θρέμμα Αμπελοκηπιώτη (σ.σ. έζησε και πρωταγωνίστησε στην παραμυθένια πορεία των Αμπελοκήπων από τη Β’ ΕΣΚΑ μέχρι και την Α1 τη σεζόν 1994-95) πολύπειρο καλαθοσφαιριστή και εδώ και μια πενταετία προπονητή ακαδημιών, ο οποίος μυεί τα νέα παιδιά στα μυστικά του μπάσκετ, επιδιώκοντας να τους δώσει τη σωστή κατεύθυνση και να αναδείξει καινούργια ταλέντα που ίσως αργότερα ακολουθήσουν επαγγελματική πορεία στο χώρο της «πορτοκαλί θεάς».

Μιλώντας στο Basketworld.net, o Αντώνης Κυρίτσης τονίζει ότι: «Σήμερα υπάρχει έλλειψη όσο αναφορά στην ανάδειξη νέων αθλητών. Παρ’ όλα αυτά βγαίνουν κάποιοι που ξεχωρίζουν, όπως ο Μαντζούκας, ο Χουγκάζ, ο Σαμοντούροφ και ο Τανούλης» και η εξήγηση που δίνει είναι πως «καταρχάς δεν υπάρχουν κίνητρα για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν αποκλειστικά με το μπάσκετ. Δεύτερον, η ανασφάλεια που επικρατεί γενικότερα στις μέρες μας κάνει τους γονείς να μην ωθούν τα παιδιά στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Πρέπει οι γονείς, αλλά και οι προπονητές στις ακαδημίες να δώσουν στους νεαρούς αθλητές την κατεύθυνση ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά με το σπορ που αγαπούν. Είναι πολύ σημαντικό! Αυτός που είναι καλός θα προχωρήσει! Θα ήθελα να επισημάνω πως εδώ και καιρό γίνεται μια προσπάθεια επιμόρφωσης των προπονητών των ακαδημιών με σεμινάρια του Σ.Ε.Π.Κ.».

Αμπελόκηποι Αθηνών: Η ομάδα μοντέλο των 90’s

Έκανες λόγο προηγουμένως για έλλειψη κινήτρου στα νέα παιδιά. Μήπως είναι και ζήτημα έλλειψης προτύπων; Εσύ, για παράδειγμα, μεγάλωσες με Γκάλη-Γιαννάκη, είσαι της γενιάς του’87. Θεωρείς κατάλληλη την επιλογή Σπανούλη για τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού;

«Ναι, ίσως είναι η πιο κατάλληλη η επιλογή Σπανούλη για την Εθνική γιατί ο ίδιος υπήρξε ηγέτης ως αθλητής και πρότυπο επαγγελματία. Ήταν δουλευταράς και σίγουρα πρόκειται για έναν άνθρωπο που μπορεί να εμπνέει και να ενώσει όλους γύρω από την Εθνική ομάδα σαν μια γροθιά. Με τον Σπανούλη στο «τιμόνι», πιστεύω ότι θα γίνει μια συστράτευση όλων όσων ασχολούνται με το μπάσκετ προς μια κατεύθυνση ώστε κοινή συνισταμένη να είναι η διάκριση της Εθνικής.

Ποιο είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των εθνικών κατηγοριών κατά τα γνώμη σου;

«Η Α2 Ανδρών με διαφορά! Δεν υπάρχουν αδύναμες ομάδες! Κάποιες, όπως ο Μίλωνας, ο Πανιώνιος και η Ελευθερούπολη ξεχωρίζουν βέβαια, όμως πρόκειται για κατηγορία που δεν μπορείς να ξέρεις σε κανένα παιχνίδι ποιος θα κερδίσει εκ των προτέρων. Στην Α2 αγωνίζονται πολλοί καλοί Έλληνες παίκτες, οι οποίοι άνετα θα μπορούσαν να σταθούν και στην Α1».

Σχετικά άρθρα