Η έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου είναι και επίσημα γεγονός για την ελληνική μπασκετική πραγματικότητα, με την ΕΟΚ να ανακοινώνει ότι η διάρκεια αυτής της περιόδου θα είναι από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Οι νέοι παίκτες όμως έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στους αγώνες του δευτέρου γύρου κάθε διοργάνωσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία επιτρέπονται μόνο μεταγραφές με συγκατάθεση σωματείου, δηλαδή ελεύθερη-προσωρινής διάρκειας και αποδέσμευσης, ενώ κάθε σωματείο μπορεί να αποκτήσει έως δύο αθλήτριες και δύο αθλητές άνω των 18 ετών και μία αθλήτρια και έναν αθλητή κάτω των δεκαοκτώ ετών. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι αθλητές που θα αποκτηθούν έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος στο οποίο λαμβάνει μέρος η νέα τους ομάδα.

Η μεταγραφική περίοδος αυτή αφορά όλα τα σωματεία που αγωνίζονται στα Τοπικά και Εθνικά Πρωταθλήματα της ΕΟΚ, των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Με τα παράβολα μεταγραφών να ξεκινούν από τα 60 ευρώ (για τις Β’ τοπικές κατηγορίες) και να φτάνουν τα 450 (για την Α2 Εθνική Ανδρών), η ΕΟΚ έκανε γνωστό ότι όλα τα χρήματα των μεταγραφών θα κατατίθενται στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος αφορά αποκλειστικά την ενίσχυση ακαδημιών και ομάδων ακριτικών-νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.

Τα παράβολα της 2ης μεταγραφικής περιόδου είναι τριπλάσια από αυτά που θα ισχύουν την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Όσον αφορά στα πρωταθλήματα των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών όπου διαφέρουν χρονικά οι ημερομηνίες διεξαγωγής 1ου και 2ου γύρου από αυτές των μεταγραφών, το σωματείο που αποκτά αθλητή σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο θα έχει την ευθύνη της συμμετοχής του στον 2ο γύρο, σε περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής θα εφαρμόζονται αυτόματα οι πειθαρχικές διατάξεις του κανονισμού της ΕΟΚ.

Σχετικά άρθρα