Δεν τίθεται θέμα επανέναρξης της αγωνιστικής δράσης, στα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Η όποια προσπάθεια να επιστρέψει ο αθλητισμός στην κανονικότητα, θα δρομολογηθεί στο ξεκίνημα του νέου έτους…και βλέπουμε.

Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν πλέον τα κυβερνητικά στελέχη, έχοντας προφανώς και την…άνωθεν εντολή, με βάση και την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Η …αισιοδοξία που εκφράζεται(;), από κάποιους εκπροσώπους αθλητικών φορέων και λιγκών, για να έχουμε άρση του lock down νωρίτερα, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα είναι τον Ιανουάριο και μετά, σταδιακά με επιστροφή στις προπονήσεις και μετά με τη διεξαγωγή αγώνων, με πιο πιθανό το σενάριο επανέναρξης μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας για το θέμα της επανέναρξης τονίζει πλέον ξεκάθαρα ότι “πάμε για το νέο χρόνο”, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέρει πως το Υπουργείο αθλητισμού, είχε προτείνει επιστροφή των προπονήσεων σε όλα τα σπορ πρώτης κατηγορίας, ωστόσο όπως είπε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, δεν ήθελε… κινητικότητα.

Τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, για το θέμα αυτό ότι «αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ημερομηνίες την ώρα που ο κορονοϊος σήμερα καλά κρατεί. Όποτε όποια ημερομηνία και να πούμε θα είναι παρακινδυνευμένο και επιπόλαιο. Καταλαβαίνω το άγχος όλων και ζητούμε συγνώμη αλλά πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η εκτίμηση μου είναι πως με το νέο χρόνο θα μπορούμε να μιλάμε για επανέναρξη πρωταθλημάτων».

Ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς, που υπήρξε και πρώην μεγάλος αθλητής, επισημαίνει πως «έχω μπει στα παπούτσια αυτών των παιδιών που είναι 8 μήνες σε απραξία, αλλά πρέπει να μπούμε στα παπούτσια και των γιατρών στις ΜΕΘ.Η αντοχή των νοσοκομείων έχει να κάνει και με την ανάγκη να κοπεί ένα μεγάλο κομμάτι της αθλητικής δραστηριότητας. Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό δεν είναι δική μας απόφαση. Εμείς προετοιμαζόμαστε, μόλις βελτιωθεί κάπως η μεγάλη εικόνα, σταδιακά και πειθαρχημένα, όπως κάναμε τον Μάιο, να ξανανοίξει η αθλητική δραστηριότητα. Κι επειδή έχουμε κάνει το σχέδιό μας, σε ελέγχους, θα είμαστε έτοιμοι μόλις ανάψει το πράσινο φως. Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας το επιχείρημα είναι ότι οι δυο πάνω κατηγορίες η Super League 1 του ποδοσφαίρου και η Α1 του μπάσκετ, εφάρμοζαν τα πρωτόκολλα και έπρεπε να είναι έτοιμοι να τα εφαρμόζουν και οι υπόλοιποι. Εκείνο που τους κάνει αρκετά διστακτικούς είναι ότι δεν θέλουν να υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα. Άλλο να μιλάς για μερικούς συλλόγους στις πάνω κατηγορίες κι άλλο για εκατοντάδες που θα κινούνται σε όλη την επικράτεια.

Αν είχαν ξεκινήσει από την αρχή αυτά τα πρωταθλήματα με τον εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο, όπως η Super League 1 και η Basket League, δεν θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος να τους πει, εσείς σταματάτε και οι άλλοι συνεχίζουν. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης μόνο, είναι και θέμα μεγέθους κινητικότητας. Εμείς είχαμε κάνει εισηγήσεις σε περίπτωση lockdown πώς μπορεί να λειτουργήσει ο αθλητισμός. Στη δική μας εισήγηση ήταν λίγο πιο ανοικτά τα πράγματα.

Περιλαμβάνονταν όλες οι ομάδες την πρώτης κατηγορίας σε όλα τα αθλήματα ανδρών και γυναικών. Περιλάμβανε τις εθνικές ομάδες για να μπορούν να κάνουν προπόνηση. Όμως εκείνοι που έχουν περισσότερα δεδομένα και μπορούν να βλέπουν και πιο μακριά και δεν τους απασχολεί τόσο το αθλητικό κομμάτι, αλλά η γενικότερη εικόνα και πως θα αναχαιτίσουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που έρχεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις».

Aπο τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι επανεκκίνηση του αθλητισμού δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τις γιορτές και τα σωματεία, οι παράγοντες και οι αθλητές, ας μην τρέφουν αυταπάτες, αλλά να κάνουν το κουμάντο τους.

Πηγή: mvpmagazine.gr

Σχετικά άρθρα