Την Παρασκευή 29/1 αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την τύχη των εθνικών πρωταθλημάτων. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά περιμένουν διακαώς να ανάψει το πράσινο φως ώστε να «ζωντανέψει» ο αθλητισμός και να ολοκληρωθούν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- οι μικρές κατηγορίες.

Το άνοιγμα πολλών κοινωνικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο, σχολεία κλπ) έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους ανθρώπους του αθλητισμού και είναι χαρακτηριστική η ατάκα του γενικού αρχηγού της Νίκης Βόλου, Δημήτρη Κανούλη, «Αντί για μπάσκετ, σκι, ψώνια και βόλτα με τα κατοικίδια».

Το πιο πιθανό είναι να επιτραπεί η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων και των ακαδημιών. Μετά όμως τι; Ποιος εγγυάται ότι θα ολοκληρωθούν; Κι αν ναι, πότε; Πόσο διάστημα θα χρειαστούν οι αθλητές για να επιστρέψουν στα παρκέ χωρίς τον κίνδυνο από την πολύμηνη αποχή εξαιτίας της πολύμηνης αποχής τους λόγω lockdown; Με δεδομένο τον οικονομικό κατήφορο των ομάδων, ποιος θα εγγυηθεί ότι οι παίκτες θα πληρωθούν τα συμφωνηθέντα;

Πολλά και εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθούν όχι μόνο τα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και πολλά άλλα. Στο απευκταίο σενάριο μια νέας μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κι ενός τρίτου lockdown μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση (πάντα επικαλούμενη τους λοιμωξιολόγους) θα ανακοινώσει εκ νέου «πάγωμα» των αθλητικών δραστηριοτήτων. Προηγουμένως, βέβαια, θα έχει κάνει την απαραίτητη κίνηση για να μειώσει το πολιτικό κόστος πιεσμένη από την γενική κατακραυγή ότι ο αθλητισμός καταστρέφεται.

Μακάρι να ανοίξουν τα γήπεδα και οι ακαδημίες και το μπάσκετ να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πως ακόμα κι αν την Παρασκευή (29/1) ανακοινωθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση από επίσημα χείλη, θα υπάρξει η αναγκαία διάρκεια ώστε να υπάρχει και νόημα. Με την ευχή να πάνε όλα καλά και να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν όσα ανοίξουν, τονίζουμε ότι η οποιαδήποτε ανακοίνωση περί «επιστροφής σε κανονικότητα» περισσότερο αντιστοιχεί σε μια προσπάθεια από πλευράς «αρμοδίων» να κατευνάσουν τα πνεύματα. Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο πως ό,τι γίνεται, σε όλους τους τομείς, είναι αναγκαστικά λόγω της ιδιαιτερότητας του Covid-10, στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»…

Σχετικά άρθρα