Στις 26 Νοεμβρίου του 2005 ένα συγκλονιστικό συμβάν αναστάτωσε τον μπασκετικό κόσμο και όχι μόνο. Ήταν τότε, όταν στον αγώνα για το γερμανικό πρωτάθλημα, ανάμεσα στην Άλμπα Βερολίνου και την Τρίερ ο Κροάτης καλαθοσφαιριστής Ματέι Μάμιτς κατά την πτώση του σε μία διεκδίκηση της μπάλας, χτύπησε σοβαρά με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή του.

Ο 31χρονος (13/1/1975) τότε άσος ήταν πάντα μαχητής και κέρδισε την μάχη με την ζωή και μάλιστα παρά τις αρχικές προβλέψεις -ότι μπορεί να έμεινε παράλυτος- κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να γλιτώσει τα χειρότερα.

Δέκα μήνες μετά στο ξεκίνημα της νέας σεζόν του γερμανικού πρωταθλήματος, πολλών οι σκέψεις δικαιωματικά πήγαν σε αυτόν.

Η Άλμπα ξεκίνησε προπονήσεις και ο μεγάλος αρχηγός Ματέι Μάμιτς έδωσε άλλη μία μεγάλη μάχη: Αυτήν της επιστροφής του στο παρκέ!

«Δεν έχω ακόμα σταθερότητα στο σώμα μου, Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η δεξιά πλευρά του σώματος μου λειτουργεί πολύ καλά αλλά η αριστερή όχι» δήλωσε ο Μάμιτς που έκανε καθημερινά προπονήσεις στο κλειστό στάδιο του Βερολίνου την «Μαξ Σμέλινγκ Χάλε». Βέβαια δεν προπονείτο με την υπόλοιπη ομάδα της Άλμπα αλλά κάνει ατομική προπόνηση.

Οι γιατροί του έδιναν 20 % πιθανότητες να γυρίσει στην ενεργό δράση, ο ίδιος όμως ήταν πεισματάρης: «Εδώ και 4 μήνες δεν έχει βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση μου ωστόσο θα συνεχίζω να παλεύω. Ρώτησα τους φιλάθλους της Άλμπα γιατί είμαι για αυτούς πρότυπο και μου είπαν ότι ένα παίκτης της Άλμπα πρέπει να είναι όπως εγώ: Να παίζει με όλη του την καρδιά».

Ο πιο αγαπημένος καλαθοσφαιριστής της Γερμανίας για το 2005 (έγινε ψηφοφορία γι’ αυτό) και καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος την ίδια χρονιά, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει ξανά επαγγελματικά μπάσκετ.

Ίσως τον έχασε αυτόν τον αγώνα ο Μάμιτς…. ωστόσο κέρδισε πολλά άλλα: Εκτός του δικαιώματος στη ζωή, κέρδισε μέσω του αγώνα του όλο αυτόν τον καιρό (9 ολόκληρους μήνες) που πάλεψε γενναία, τις καρδιές και την αγάπη όλου του κόσμου και κυρίως των μικρών παιδιών, καθώς όντως είναι πρότυπο και έδειξε πως ένας άνθρωπος δεν πρέπει να τα παρατάει ποτέ στην ζωή του…

«Δεν πίστευα ποτέ ότι η καριέρα μου θα σταματούσε τόσο σύντομα. Έδωσα τα πάντα για να μπορέσω να επιστρέψω στα παρκέ. Δυστυχώς δεν ήταν αρκετά για να μπορέσω να ξαναπαίξω επαγγελματικό μπάσκετ. Νίώθω όμως τυχερός που ζω σε μία ομάδα όπως η Άλμπα.

Μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ όλους στην ομάδα και την κλινική που έδωσαν την ψυχή τους για να με βοηθήσουν. Τους οφείλω πολλά» έχει πει ο Ματέι Μάμιτς ξεκινώντας αρχικά καριέρα βοηθού προπονητή στον πάγκο της γερμανικής ομάδας.

«Πρέπει να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα και να κάνω μία νέα αρχή. Ευχαριστώ τη διοίκηση της Άλμπα που μου δίνει αυτή την ευκαιρία και στέκονται δίπλα μου» πρόσθεσε ο Κροάτης παλαίμαχος άσος, ο οποίος εργάστηκε τελευταία ως αθλητικός διευθυντής στην κροατική Τσεντεβίτα.

Σχετικά άρθρα