«Έπρεπε να είχαμε πάει σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου από τα τέλη του Οκτωβρίου. Τώρα έχουμε αργήσει. Τώρα πρέπει να κάνουμε υπομονή» τονίζει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Aθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ενώ, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, υποστηρίζει πως υπάρχουν ακόμα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να παρθούν.

«Μέλλει να αποδειχθεί εάν αρκούν τα μέτρα με τα οποία άνοιξαν σήμερα τα σχολεία. Θα ήταν σκόπιμο να είχαμε και επιπλέον μέτρα, όπως λιγότεροι μαθητές σε μια τάξη ή την εκ περιτροπής λειτουργία, όπως την είχαμε τον Μάιο» διευκρινίζει.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, προσθέτει: «Μπορώ να σας πω ότι έχουμε πάνω από 60 ημέρες lockdown και καθημερινά ανιχνεύουμε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους με τον ιό. Η εικόνα αυτή δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα. Bρισκόμαστε στην αργή τιθάσευση του δεύτερου κύματος, οπότε ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το τρίτο κύμα, παρόλο που είναι παρόν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες ακολουθούμε κι εμείς με κάποιες εβδομάδες διαφορά. Ένα τρίτο κύμα πάντως κορωνοϊού αυτή τη στιγμή θα ήταν πολύ επικίνδυνο για το σύστημα υγείας. Θα κάναμε ό,τι μπορούμε για να το αντέξουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να σας πει πως υπάρχει σύστημα το οποίο μπορεί να σταθεί απέναντι στον ιό στα ίσια. Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα. Θα αναγκαστούμε ξανά να πάμε σε περιοριστικά μέτρα για να αντέξει το σύστημα».

«Καλύτερα να άνοιγε το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία»

«Είμαστε σε μια περίοδο υψηλής κυκλοφορίας του ιού. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να βλέπουν το σχολείο ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης με τους άλλους γονείς κατά την προσέλευση και την αποχώρηση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούνται ομάδες. Έχω την αίσθηση ότι, εάν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην στην οικογένειά του, προηγείται του παιδιού, που νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει στο περιβάλλον με τους μαθητές και τη δασκάλα του. Προσωπική μου επιλογή, προηγείται ο πατέρας να φέρει μεροκάματο στο σπίτι» λέει.

Σχετικά άρθρα