Ο Γιάννης Μπουρούσης ξέσπασε και εξήγησε γιατί αποφάσισε να σταματήσει από την Εθνική, ενώ στράφηκε εναντίον συγκεκριμένων προσώπων της ΕΟΚ.

Αναλυτικά όσα είπε στο sdna.gr:

Για το κεφάλαιο Εθνική ομάδα και το αν θα γράψει τον επίλογο στα παρκέ σε περίπτωση που δεν είναι ο Πιτίνο προπονητής της Εθνικής: «Την απόφαση την είχα πάρει εξ αρχής από το καλοκαίρι πριν αρχίσει το Παγκόσμιο στην Κίνα και θα ανακοινώσω ότι θα σταματήσω από την Εθνική. Ρόλο έπαιξε που το είπα μετά από τόσους μήνες ήταν ότι ήμουν πάρα πολύ στεναχωρημένος με την πορεία που κάναμε στο Παγκόσμιο.

Θεωρώ και δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου μετά από τόσα χρόνια, γιατί έχω κάνει λάθη έχω πληρώσει τα λάθη μου. Μην κάνουμε απολογισμό. Μετά από δύο χρόνια που ερχόμουν στην Κίνα και γυρνούσα να παίξω ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ο κόουτς μένει στην Κίνα και καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ένα ταξίδι τέτοιο και μετά από μία μέρα να παίζεις και να κάνεις ταξίδι με την ομάδα σου. Δεν μου το επέβαλε κανένας. Δεν μου είπε κανείς πρέπει να έρθεις. Το έκανα γιατί αγαπάω την Εθνική ομάδα. Όχι να το παίξω πιο πολύ Έλληνας ή πιο πολύ δεν ξέρω και εγώ τι. Αγαπάω την Εθνική γιατί μου έδωσε όλα αυτά και στα θετικά και στα αρνητικά αποτελέσματα. Από τότε που ξεκίνησα στην Εθνική Ανδρών. Από εκεί και πέρα είχα πάρει την απόφαση να σταματήσω. Δεν το έκανα αμέσως γιατί ήμουν πάρα πολύ στεναχωρημένος.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας άκουγα από πάρα πολλούς ανθρώπους, που ξέρω καλά ποιοι είναι και με ξέρεις κάποτε είχαμε ένα φραστικό επεισόδιο εμείς οι δύο και καταλαβαίνεις ότι είμαι ντόμπρος και αν είμαι σε κάτι λάθος θα το πω. Ήμουν σωστός εξ αρχής, άκουγα κάποια πράγματα τα έχω κρατήσει μέσα μου να τα πω κατ’ ιδίαν γιατί –να το πω απλά- δεν κωλώνω. Από εκεί και πέρα, γιατί πήρα την απόφαση. Χάνω τον πατέρα μου Παρασκευή πρωί στην Καρδίτσα. Δευτέρα απόγευμα ανακοινώνεται ο Πιτίνο στην Εθνική. Κυριακή γίνεται η κηδεία. Δευτέρα διαβάζω από τον κόουτς Ρικ Πιτίνο πως σε ερώτηση που του έκαναν –όχι για μένα, για κάποιους παίκτες- ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Γιάννης Μπουρούσης. Θα το πω αν θες να φανεί υπεροπτικά. Δεν είμαι κανένας. Έπαιξα μπάσκετ τυχαία με 4 βίδες στο γόνατο. Αλλά όταν ακούω από το νέο μου Ομοσπονδιακό προπονητή ποιος είναι, όχι μόνο για μένα αλλά και για άλλους παίκτες, το θεώρησα προσβολή προσωπικά.

Θα το έκανα έτσι κι αλλιώς, δεν θα έπαιζα στα παράθυρα, απλά βρήκα την αφορμή να το κάνω τον επόμενο μήνα με ηρεμία, γιατί είχα και την στεναχώρια μου και λόγω Εθνικής κάποιων ανθρώπων και λόγω του πατέρα μου να αντιδράσω μετά από ένα μήνα με ηρεμία και να ανακοινώσω την απόσυρσή μου από την Εθνική ομάδα. Έχουν γίνει κι άλλα, αλλά θα τα πούμε στη συνέχεια μετά τον ιό, για να μην προκαλέσω κι άλλον ιό. Είναι κάποιοι άνθρωποι που θα τους ρεζιλέψω επισήμως και κανονικά. Έχω φτάσει σε μια ηλικία έχω τρία παιδάκια, να την έχω πατήσει, το έχω φιλοσοφήσει πώς είναι να την πατάς και να στο πω απλά, θα τους ξεβρακώσω δημοσίως. Όταν έχω την Κυριακή την κηδεία του πατέρα μου και την Δευτέρα ακούω από τον ομοσπονδιακό προπονητή να λέει αυτά τα πράγματα εγώ ήμουν σε πολύ χάλια κατάσταση.

Είναι κάποια πράγματα που θα ειπωθούν έτσι κι αλλιώς για να γνωρίζουν και κάποιοι άνθρωποι του χώρου. Είναι κάποιοι άνθρωποι που κάνουν κακό και θέλουν να το παίξουν κολλητοί. Εγώ ήμουν παίκτης. Ούτε θα γίνω παράγοντας. Μπορεί να νομίζουν κάποιοι ότι θα είμαι παράγοντας σε κάποια θέση. Όχι, δεν θέλω να ασχοληθώ με το παραγοντηλίκι, επειδή ακούγεται αυτό στον μπασκετικό κύκλο. Επειδή ήθελαν να χτυπήσουν εμένα δημιούργησαν αυτή την ατμόσφαιρα».


Για το αν θα έδινε τελευταία ευκαιρία στον εαυτό του:
«Δεν υπάρχει λόγος. Πήρα την απόφαση πριν το Παγκόσμιο. Δεν θα ερχόμουν ούτε στα παράθυρα, ούτε στο Προολυμπιακό. Παιδιά όπως ο Βασιλόπουλος, ο Πρίντεζης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, το γνώριζαν. Εγώ είχα μιλήσει πριν αρχίσει η προετοιμασία και είχα πει ότι είμαι διατεθειμένος να καθίσω στη γωνία. Όντως έριξα τον εαυτό μου για το καλό της ομάδας. Κάποιοι δεν το σεβάστηκαν και δημιούργησαν και γι αυτό θέμα. Εύχομαι να παίξουν τα νέα παιδιά. Να βγουν τα νέα παιδιά μπροστά, να πάρουν ευθύνες για την Εθνική. Έτσι το βλέπω σαν Γιάννης. Εθνική ομάδα δεν είναι ούτε ο Βασιλακόπουλος, ούτε οι παράγοντες. Εθνική ομάδα είναι εσύ, ο παίκτης, ο προπονητής που παλεύεις για την Εθνική. Ήταν έτσι η αντίδρασή μου, με ώριμη σκέψη να σταματήσω. Έτσι κι αλλιώς την είχα πάρει την απόφαση. Το να έβγαινα μετά το παιχνίδι με την Τσεχία, όπου δεν κερδίσαμε με τους επιθυμητούς πόντους διαφοράς, δεν θα άλλαζε κάτι».

Για το αν υπάρχει σκέψη να σταματήσει το καλοκαίρι: «Όχι. Σκοπός μου είναι να παίξω στην Καρδίτσα, να την ανεβάσω Α1, Έχουμε νέο γήπεδο».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Αυτά που είπα ήταν πιο πολύ λόγια στεναχώριας παρά ότι ήθελα να δείξω κάτι. Ήταν εξ αρχής απόφαση να σταματήσω. Απλά κάποιοι άνθρωποι δεν κάνουν καλό και το λέω ευθέως. Ξέρουν αυτοί ποιους εννοώ. Ξέρουν γιατί κάνανε λάθος. Είναι κάποιοι άνθρωποι μέσα στην Ομοσπονδία που έκαναν λάθος. Δεν εννοώ τον πρόεδρο. Υπάρχουν άνθρωποι που ήθελαν να κάνουν κακό και θεωρούν ότι εγώ θα πάω να ασχοληθώ με το προεδριλήκι και πώς θα χτυπήσουν τον Μπουρούση».

Για το αν είναι μόνο αγωνιστικό το πρόβλημα της Εθνικής τα τελευταία χρόνια: «Εννοείται φταίμε και εμείς οι παίκτες. Εννοείται ότι έχουμε κάνει λάθος. Όλοι μας θέλαμε το καλύτερο για την Εθνική ομάδα. Υλικό πάντα υπάρχει. Το γιατί αν το ψάξουμε θα παρεξηγηθούμε με ανθρώπους. Ό,τι έγινε γίνεται με καλή πρόθεση. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον. Πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις για να βοηθήσουν το ελληνικό μπάσκετ στην ανάδειξη αθλητών».

Για τον Γιώργο Παπαγιάννη: «Ο Γιωργάρας παλεύει. Έχει βελτιωθεί φέτος. Είναι νέο παιδί. Το συγκρίνω με μένα στην ηλικία του. Δεν έπαιζα τόσο σταδιακά καλά. Θέλει να έχει όρεξη να δουλέψει και να γίνει κολόνα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Για τον Γιάννη τι να πούμε; Να του ζήσει το παιδάκι πρώτα απ’ όλα. Είναι ο Νο.1 αθλητής παγκοσμίως σε όλα τα αθλήματα».

Σχετικά άρθρα