Ο Σλάβα Μεντβεντένκο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα NBA με τους Λέικερς, όταν όμως η Ρωσία εισέβαλε στην χώρα του τα πούλησε όλα και κατατάχθηκε στον ουκρανικό στρατό.

Ο Ουκρανός φόργουορντ ήταν μέλος της ομάδας των «λιμνανθρώπων» που κατέκτησε που πήραν τον τίτλο στο NBA το 2001 και το 2002. Τα έσοδα από τα δακτυλίδια και όλα τα άλλα αντικείμενα που πούλησε δόθηκαν προς ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας.

Στα 43 του πλέον, ο Μεντβεντένκο, ο οποίο έχει ασχοληθεί και με την πολιτική, μόλις η η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 επιστρατεύτηκε, πήρε το καλάσνικοφ στα χέρια του, και πολεμάει!

Ο Ουκρανός, που έχει στο πλευρό του τους Λέικερς σε αυτή την ιστορία μίλησε στο Athletic για τον πόλεμο και την δική του παρουσία ως μέλος της οπισθοφυλακής. Είναι μέλος του εθελοντικού σχηματισμού Νο29 του 128ου τάγματος το οποίο υπερασπίζεται το Κίεβο.

Στο ίδιο τάγμα είναι και η σύζυγος του Έλενα, η οποία χειρίζεται τον ασύρματο. Ο Μεντβεντένκο έστειλε τα δύο μικρότερα παιδιά του, τη Μάσα (11 ετών) και τον Σλάβα (10 ετών) να μείνουν με τη μητέρα της συζύγου του στη Δυτική Ουκρανία μακριά από τις μάχες. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Αλόνα, ζει στο Τέξας.

«Σε τρεις εβδομάδες, ήμασταν πραγματικά σαν μια αστυνομική οργάνωση», είπε αρχικά ο πρώην παίκτης του NBA στο Athletic και συνέχισε: «Νιώθω ότι πρέπει να μείνω στην Ουκρανία και να βοηθήσω τη χώρα μας, το έθνος μας. Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Είναι η ευκαιρία να γίνουμε πιο δυνατοί».

Περιγράφοντας πώς είναι η ζωή στο Κίεβο, είπε: «Είσαι σε ένα σημείο ελέγχου και μπορεί να δεις έναν γ@μ@μ@ν@ πύραυλο να περνάει από πάνω σου!Όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη διαδικασία, δεν έχεις χρόνο να φοβηθείς. Είμαστε πλέον οργανωμένοι και ασχολούμαστε με διάφορα θέματα».

Σχετικά άρθρα