Τον ισχυρισμό ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο αυτό το καλοκαίρι εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα από τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πρόβαλε επιφανές μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020 την Τετάρτη, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τους Ιάπωνες.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Χαρουγιούκι Τακαχάσι δήλωσε ότι «ο κ. Μπάιντεν ήδη χειρίζεται μια δύσκολη κατάσταση με τον κορωνοϊό. Εφόσον όμως κάνει μια θετική δήλωση για τη διεξαγωγή των Αγώνων, θα αποκτήσουμε ισχυρή δυναμική.»

«Λυπούμαι που το λέω, αλλά εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Δυστυχώς ο (πρόεδρος της ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ και η ΔΟΕ δεν είναι σε θέση να λάβουν την απόφαση για τους Αγώνες, δε διαθέτουν αυτή την ηγετική ικανότητα,» τόνισε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

Η ΔΟΕ έσπευσε αμέσως να απαντήσει στους ισχυρισμούς Τακαχάσι αποκαλώντας τους «παρωχημένους» και λέγοντας ότι «είναι θλιβερό το ότι ο κ. Τακαχάσι δεν γνωρίζει τα γεγονότα» καθώς, όπως λέει, η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή δεν είχε ποτέ αμφιβολία εάν θα γίνουν τελικά οι Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο κ. Τακαχάσι, πρώην επικεφαλής μεγάλης ιαπωνικής διαφημιστικής εταιρίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάληψη της διοργάνωσης από το Τόκι, πληρώθηκε 8,2 εκατομμύρια δολάρια για τη συμβολή του και εντάχθηκε στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων.

Σχετικά άρθρα