Τα… τσιμέντα ήταν έτοιμα να πέσουν στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1992 όταν στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Άρβιντας Σαμπόνις! Του φοβερού και τρομερού Λιθουανού σέντερ, ο οποίος είχε περάσει τρομερά προβλήματα τραυματισμών, αλλά παρόλα αυτά ήταν ο κορυφαίος ψηλός στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, όμως, φοβήθηκε τα γόνατά του.

Η κατάληψη της δεύτερης θέσης από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα της σεζόν 1991-1992 με την τρομερή παρουσία του Ζάρκο Πάσπαλι, είχε ανοίξει την «όρεξη» στον Σωκράτη Κόκκαλη, που είχε δώσει στον «Ξανθό»… λευκή επιταγή ώστε να φέρει έναν ακόμη αστέρα στο πλευρό του Μαυροβούνιου ηγέτη του!

Οι προλήψεις, τα χούγια και το… μυστικό του Γιάννη Ιωαννίδη

Ο Κόκκαλης τον ήθελε πολύ στον Πειραιά και πίεζε τον προπονητή του να τον υπογράψουν. Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις. Όμως, ο δεύτερος ξένος δεν είχε επισημοποιηθεί ακόμα στο ελληνικό πρωτάθλημα, κι ας ήταν βέβαιο πως θα εγκρινόταν.

Ο Πάσπαλι ήταν ακλόνητος. Ο Σαλονίκης ζητούσε από τον Σαμπόνις να περιμένει, καθώς οι δύο πλευρές τα είχαν σχεδόν βρει στο οικονομικό («παιζόταν» λίγο η χρονική διάρκεια) και ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την Πολιτεία, αναμένοντας την οριστικοποίηση του δεύτερου αλλοδαπού.

Το παρασκήνιο της μετάβασης του Άρβιντας Σαμπόνις στο ΝΒΑ

Η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και ο «Σάμπας» δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο να μπει για… αρχή στο ευρωπαϊκό ρόστερ των «ερυθρόλευκων» και… βλέποντας και κάνοντας στην Α1. Η Ρεάλ Μαδρίτης πίεζε, ο «Ξανθός» όχι τόσο, καθώς όπως προαναφέραμε φοβόταν το ιατρικό ιστορικό του ύψους 2.21μ υπερπαίκτη.

Τελικά ο Σαμπόνις δεν μπορούσε να χάσει την πρόταση της «βασίλισσας» και το 1995 ο Ιωαννίδης τον είδε να τον ισοπεδώνει μαζί με τον Τζο Αρλάουκας όταν υπό την καθοδήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το ευρωπαϊκό στέμμα πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ…

Σχετικά άρθρα