Παραμένει η «οδηγία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την οποιαδήποτε κίνηση διαμαρτυρίας από αθλητές πάνω στο βάθρο, κατά την απονομή μεταλλίων και σε μια περίοδο που υπάρχουν χιλιάδες συμβολικές κινήσεις κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Οι αθλητές που θα ανεβαίνουν στο βάθρο για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απονομή των μεταλλίων, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (23/7-8/8), δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για οτιδήποτε, σύμφωνα με σχετική σύσταση της Επιτροπής Αθλητών, όπως ανακοίνωσε σήμερα (22/4) η ΔΟΕ.

Αυτή η… οδηγία θα εφαρμοσθεί, τόσο στους αθλητικούς χώρους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ισχύει και για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.

Περισσότεροι από τα 2/3 των 3.547 αθλητών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα της ΔΟΕ, θεώρησαν ότι «δεν θα ήταν σκόπιμο να επιδείξουμε ή να εκφράσουμε την άποψή μας» στο βάθρο, σε ένα γήπεδο ή σε επίσημες τελετές.

Έτσι, δεν θα έχουμε… χαλάρωση του κανόνα Ν. 50 του Ολυμπιακού «χάρτη» που απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική εκδήλωση ή προπαγάνδα» σε Ολυμπιακούς χώρους, με τους αθλητές να τιμωρούνται, σε διαφορετική περίπτωση.

Να αναφέρουμε ότι δράσεις όπως αυτές των Αμερικανών αθλητών, Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ -οι οποίοι ύψωσαν τις γροθιές τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 προς υποστήριξη του κινήματος «Μαύρη Δύναμη»- θα μπορούσαν να τιμωρηθούν, ακόμη και αν οι κυρώσεις δεν έχουν διευκρινισθεί. Φυσικά, θα πρέπει να ξεχάσουμε και το… γονάτισμα των αθλητών, που πλέον συνηθίζεται να γίνεται πριν την έναρξη αγώνων.

«Οι ερωτηθέντες, τείνουν να πιστεύουν ότι είναι σκόπιμο οι αθλητές να εκδηλώνουν ή να εκφράζουν τις απόψεις τους στα μέσα ενημέρωσης, σε συνεντεύξεις Τύπου και στις μικτές περιοχές», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αμερικανική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή (USOPC) είχε διαβεβαιώσει στα τέλη Μαρτίου ότι οι αθλητές που συμμετείχαν στους Αγώνες του Τόκιο θα ήταν ελεύθεροι να υψώσουν τις γροθιές τους ή να γονατίσουν κατά την διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της φυλετικής Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, η Κίνα, που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες στο Πεκίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ, λόγω της καταπίεσης των Ουϊγούρων στην επαρχία της Σινγιάνγκ και του περιορισμού των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

Θυμίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, ενώ οι Παραολυμπιακοί στις 24 Αυγούστου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα