Επίθεση στον πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο εξαπέλυσε ο Συνδυασμός «Πρώτα το μπάσκετ» του οποίου ηγείται ο Παναγιώτης Φασούλας, κάνοντας λόγο για «Γενική Συνέλευση-παρωδία», ενώ πήρε θέση και για το θέμα των επόμενων εκλογών, καθιστώντας σαφές ότι θα ανατραπούν τα σχέδια για ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδυασμού «Πρώτα το μπάσκετ:

«Για όλους εμάς, που απαρτίζουμε τον συνδυασμό «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ», η ενασχόληση με το άθλημα δεν περιορίστηκε ποτέ στις τέσσερις γραμμές τού γηπέδου. Ήταν κι είναι το μέσο για να κοινωνικοποιηθούμε, να βρεθούμε, να επικοινωνήσουμε.

Όταν γράψαμε -στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας- ότι «δεν μπορεί η Γενική Συνέλευση να γίνεται με τη διακριτική ευχέρεια της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής συμμετοχής», είχαμε στον νου μας αυτό ακριβώς που συνέβη.

Η ΕΟΚ, η Ομοσπονδία του κορυφαίου αθλήματος της χώρας, έκανε Γενική Συνέλευση με 15 παράγοντες παρόντες! Σε μια τεράστια αλλά άδεια αίθουσα, στην πρωτεύουσα της χώρας που αριθμεί πάνω από 260 σωματεία, παράγοντες μετρημένοι παραβρέθηκαν στην -κατά τα άλλα- κορυφαία δημοκρατική (και συνάμα ελεγκτική) διαδικασία.

Αν υπάρχει ορισμός της αποτυχίας είναι αυτή η Γενική Συνέλευση, την οποία υπονόμευσε ο Βαγγέλης Λιόλιος. Μια Γενική Συνέλευση – παρωδία, αμφιλεγόμενης νομιμοποίησης (ως προς το αν υπήρχε συμμετοχή των 2/3 των σωματείων – μελών), αλλά αυτό έχει τη μικρότερη αξία. Σημασία έχει ότι τα σωματεία γύρισαν την πλάτη στη διοίκηση της ΕΟΚ.

Σε καμία στιγμή δεν φάνηκε να ενοχλείται από την απουσία των παραγόντων τού μπάσκετ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Προδήλως δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του ατζέντας η συμμετοχική διαδικασία. Άλλωστε, με όλους τους τρόπους έχει δείξει ότι η κουλτούρα κλειστού κλαμπ για λίγους κι εκλεκτούς, του ταιριάζει καλύτερα.

Εμείς θα επιμείνουμε να ζητάμε τη συμμετοχή των ανθρώπων, που ζουν για το μπάσκετ, εκείνων που γνωρίζουν στην καθημερινότητά τους τις ανάγκες του σπορ. Τους θέλουμε ενεργούς σε κάθε έκφανση, πόσο μάλλον στη Γενική Συνέλευση. Θα επιμείνουμε και με τη δύναμη, που θα μας δώσουν τα σωματεία, θα ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ (το λέμε σε ανύποπτο χρόνο) τα σχέδια για ΕΚΛΟΓΕΣ με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το μπάσκετ μάς θέλει εκεί, παρόντες, δια ζώσης, για να έχει την απαιτούμενη ζωντάνια κι αξιοπιστία.

Έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε, αλλά σήμερα το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται στο κατά πόσο οι θεσμοί δημοκρατίας τού αθλήματος λειτουργούν. Αυτή η Γενική Συνέλευση παρωδία αποτελεί το πιο ηχηρό μήνυμα για τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δια ζώσης συμμετοχή. Αυτό αποτελεί ΔΕΣΜΕΥΣΗ του συνδυασμού «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ».

Σχετικά άρθρα