Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ, «24 δευτερόλεπτα» και τον Κώστα Σωτηρίου, αναλύοντας το πλάνο που ακολούθησε με στόχο την κορυφή. Ο έμπειρος Ιταλός κόουτς αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστροφή της Βίρτους Μπολόνια στην Euroleague.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Σέρτζιο Σκαριόλο:

«Σχετικά με το Ευρωμπάσκετ, όλο αυτό ήταν αναπάντεχο. Αναμφισβήτητα, μπαίνοντας στη διοργάνωση, ξεκινήσαμε από την όγδοη θέση με βάση το ranking της FIBA, και δεν θεωρώ ότι με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών μας, ήταν μια άδικη πρόβλεψη, ωστόσο πάντα υπάρχει ένας παράγοντας, που λέγεται αξιοποίηση των ατομικών χαρακτηριστικών για το συλλογικό συμφέρον. Και αυτό είναι δύσκολο να το λάβεις υπόψη όταν ξεκινά ένα τουρνουά. Όταν γίνονται προβλέψεις, συνήθως κοιτάζουν το ρόστερ και πιθανώς αυτή να ήταν η θέση μας, δηλαδή η όγδοη.

Ήμασταν, όμως, καλά από την πρώτη μέρα. Βρήκαμε χημεία, κάναμε τις προσαρμογές μας και μοιράσαμε τους ρόλους. Είχαμε τον σοβαρό τραυματισμό του Γιουλ, αλλά το καλύψαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο όνομα του Αλμπέρτο Ντίαθ και προσπαθήσαμε να εντάξουμε και τους δώδεκα παίκτες στο rotation. Επίσης, είχαμε τρεις πολύ νέους παίκτες, που συμμετείχαν κανονικά με ρόλους στην ομάδα και μιλάμε για παιδιά γεννημένα από το 2000 και αργότερα. Θέλω να πω ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος, ώστε να κτίσουμε κάτι, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ομαδικό επίπεδο.

Είχα καλό προαίσθημα από την αρχή και η μόνη φορά που είχα μέσα μου κλυδωνισμό, ήταν στο πρώτο δεκάλεπτο στη φιλική αναμέτρηση με την Ελλάδα στην Αθήνα. Τότε, είπα, θα περάσουμε δύσκολα φέτος! Ύστερα, όμως, βρήκαμε τον τρόπο, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στην άμυνα και στην επίθεση, και καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε κάποιους παράγοντες. Ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια συνεργαζόμουν με τις μικρές ηλικίες της Ισπανίας και αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν γνωρίζοντας τι ακριβώς θέλουμε ως σύστημα και ως φιλοσοφία και το δεύτερο είναι ότι δουλέψαμε με την ομάδα των παραθύρων της FIBA από την άνοιξη του 2017. Συνεπώς, κτίσαμε έναν κορμό 18-20 παικτών, που μπορεί να συγκροτούσαν μια δεύτερη ομάδα, αλλά ακολουθούσαν τις ίδιες αρχές και την ίδια δομή. Σαν πυραμίδα, από την πιο νεανική ομάδα μέχρι και την Ανδρών.

Με αυτό τον τρόπο, εξελίξαμε παίκτες, βοηθώντας τους να αποκτήσουν εμπειρίες, και στο τέλος της ημέρας είχαμε μεν 8-9 παίκτες, που δεν είχαν ξαναπαίξει σε Ευρωμπάσκετ, αλλά ήταν μαζί για πολλά χρόνια και πρέπει να σας πω ότι δεν χαλάσαμε αυτή τη χημεία, αν και είχαμε την ευκαιρία να διαλέξουμε παίκτες από την Ευρωλίγκα ή το ΝΒΑ. Δεν μπήκαμε ποτέ στη λογική του να αντικαταστήσουμε τους παίκτες των παραθύρων με παίκτες του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκας. Αντιθέτως, επιλέξαμε να κρατήσουμε τον κορμό της ομάδας, να τους βγάλουμε μπροστά και με αυτό τον τρόπο να δώσουμε αξία σε αυτά τα παιδιά. Μιλάμε για παίκτες μεσαίου επιπέδου, που αγωνίζονται στο BCL ή στο Eurocup, ή νεαροί παίκτες, που προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Από την ομάδα U20 στην Ανδρών.

Σχετικά με την Βίρτους Μπολόνια, είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα μέσω της βασικής οδού, δηλαδή μέσω του Eurocup. Την ίδια στιγμή, όμως, κατανοούμε ότι είναι δύσκολο, είναι μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει να παλέψουμε απέναντι σε πολλές ομάδες. Θεωρώ ότι η φετινή Ευρωλίγκα είναι υπερβολικά ανταγωνιστική και το επίπεδο εξωφρενικά υψηλό. Πάντα ήταν υψηλό, αλλά θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε ότι η φετινή Ευρωλίγκα θα είναι πολύ δύσκολη.

Ως Βίρτους, θέλουμε να πλασαριστούμε ανάμεσα στις ομάδες, που θα παλέψουν για μια θέση στα πλέι οφ. Το κακό είναι ότι πέρα από τις 3-4 , για να μην πω 5-6, top ομάδες, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα ακόμη ομάδες, που νομιμοποιούνται να βάζουν στόχο μια θέση στα πλέι οφ. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως του Σενγκέλια, του Αμπάς και άλλων παικτών, που δεν θα είναι μαζί μας τον πρώτο καιρό, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δυσκολίες ειδικά στην αρχή της σεζόν. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε συμπαγείς και όσο το δυνατόν περισσότερο συνεπείς και σταθεροί. Θα έχουμε σκαμπανεβάσματα, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Σχετικά άρθρα