Ο κορωνοϊός θα είναι για καιρό παρών για να μας ταλαιπωρεί, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας την Τετάρτη (3/2) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση πανελλαδικά, για να αναφέρει ότι «αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα».

Και πρόσθεσε: «Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει. Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο. Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή».

Στην Αττική, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη Δυτική Αττική, με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών, δηλώνοντας ανήσυχος για την Αχαΐα και το Λασίθι.

«Έχουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες. Σήμερα έχουμε 1.562 νοσηλευόμενους. Η ηλικιακή κατανομή είναι 75+ ετών, που αποτελούν το 30% των νοσηλευομένων. Οι άνω των 55 ετών αποτελούν το 75% των νοσηλευομένων. Ο τραγικός απολογισμός των θανάτων δείχνει έναν ρυθμό 23 θανάτων την ημέρα.

Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες, αλλά παραμένει ένα τραγικό δεδομένο. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα; Παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί που υπάρχει σύστημα καταγραφής θανάτων και έτσι βλέπουμε αν έχουμε παραπάνω. Τις τελευταίες εβδομάδες, ευτυχώς, δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο αυτό. Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τη σχέση κορωνοϊού και παιδιών σχολίασε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο, μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».

Ενώ για τα τεστ επισήμανε: «Πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα κατά μέσο όρο. Φτάσαμε σε ένα σημείο που έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά, είναι γρήγορα, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά».

Σχετικά άρθρα