Σαν σήμερα, πριν από 36 χρόνια, από ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Άρη που έμεινε στην ιστορία ως ο «τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών».

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε επικρατήσει με 74-70 του «αιώνιου» αντιπάλου του, έχοντας προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου, ο οποίος είχε… σκαρφιστεί έναν ιδιαίτερο τρόπο προκειμένου να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες του.

Τότε είχε μαζέψει όλη την ομάδα για να παρακολουθήσουν μαζί την πολεμική ταινία «Αποστολή στη Νικαράγουα» και μετά την προβολή, όλοι οι παίκτες κουρεύτηκαν σε στρατιωτικό στυλ, για να δηλώσουν έτσι την ετοιμότητά τους για τον μεγάλο τελικό.

Η έμπνευση, όπως αποδείχθηκε από το τελικό αποτέλεσμα, έπιασε, καθώς με κορυφαίο τον Νίκο Σταυρόπουλο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου στη ιστορία του συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 15 χρόνια μετά, ο Φαίδωνας Ματθαίου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΤΡΙΠΟΝΤΟ», δήλωσε τα εξής για τον τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών: «Αυτά που δημοσιεύτηκαν τότε περί φασισμού και ναζισμού είναι όχι μόνο άσχετα, αλλά και κακοήθη. Εγώ δεν έχω υπερφυσικές δυνάμεις να πω στον Κατσούλη, που όλη του η… γοητεία είναι στα μαλλιά του, να πάει να κουρευτεί. Ούτε στον Φασούλα, που το κούρεμα δική του ιδέα ήταν και όχι δική μου. Τότε το ίδιο είχαν κάνει και οι παίκτες ομάδας ενός αμερικανικού πανεπιστημίου, για να δείξουν ότι είναι περήφανοι που παίζουν στη συγκεκριμένη ομάδα. Εγώ απλά όλο το χρόνο τους εμφύσησα την υπερηφάνεια για τη φανέλα που φοράνε. Παρόμοιο ρόλο παίζει και το σήμα στη φανέλα. Φαντάζεστε τους Παναθηναϊκούς, άλλους με τριφύλλι, άλλους με τριαντάφυλλο κι άλλους με… παπαρούνα; Το κούρεμα ήταν απόδειξη ομαδικού πνεύματος. Άλλοι θα μπορούσα να αφήσουν όλοι μαλλιά, σαν τους Μπιτλς».

ΠΑΟΚ (Ματθαίου): 12/15 βολές, 31/63 σουτ: Πολίτης 8, Μ. Κατσούλης 12, Αγγελίδης, Μπακόπουλος 8, Ζ. Κατσούλης 2, Φασούλας 12, Αλεξανδρής 6, Σταυρόπουλος 26, Κωνσταντινίδης, Πολυχρονάκος.

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): 12/20 βολές, 29/60 σουτ: Γκάλης 20, Νικήτας 13, Ρωμανίδης 2, Παραμανίδης, Φιλίππου 22, Τσαχτάνης 4, Δοξάκης, Κοκολάκης 9, Σταμάτης, Γεωργιάδης.

Σχετικά άρθρα