Γεννήθηκε πριν από 88 χρόνια στη Γενεύη της Ελβετίας με διαφορετικό όνομα (FIBB) απ’ αυτό με το οποίο τη γνωρίζουμε σήμερα, έχοντας μάλιστα και «άρωμα» από Ελλάδα.

Ο λόγος για την Παγκόσμια (Διεθνή) Ομοσπονδία Μπάσκετ, τη FIBA (Fédération Internationale de Basketball), που δημιουργήθηκε στις 18 Ιουνίου 1932, δύο χρόνια μετά την αναγνώριση του αθλήματος από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή από οκτώ χώρες ιδρυτικά μέλη (σ.σ. πλέον απαριθμεί 213 κράτη-μέλη με νεότερο το Μαυροβούνιο που εισήλθε το 2006).

Ανάμεσά τους και η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γιώργο Αμπατζίογλου, ενώ οι υπόλοιπες επτά χώρες ήταν η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Τσεχοσλοβακία, η Ρουμανία και η Αργεντινή.

Στο πρώτο ιστορικά ΔΣ, πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ελβετός Léon Bouffard και γενικός γραμματέας ο Ιταλοβρετανός Renato William Jones. Ο τελευταίος ήταν αυτός που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 πήρε την ιστορική απόφαση να προσθέσει στο χρονόμετρο 3 δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα οι Σοβιετικοί να προλάβουν να πετύχουν καλάθι και να επικρατήσουν των ΗΠΑ για πρώτη φορά στα χρονικά με 51-50, στερώντας τους το όγδοο σερί χρυσό μετάλλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1990 ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της FIBA.

Πριν από επτά χρόνια, ανήμερα της συμπλήρωσης 81 ετών από την ίδρυση της FIBA, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή για τα νέα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Γενεύη όπου στεγάζεται από το 2002 όταν και επέστρεψε από το Μόναχο όπου είχε την έδρα της από το 1956 (σ.σ. το κτίριο ονομάζεται House of Basketball), όπου έδωσαν το «παρών» περίπου 400 άνθρωποι.

Μάλιστα, στις νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται βιβλιοθήκη με περισσότερα από 600 βιβλία αποκλειστικά με αντικείμενο το άθλημα του μπάσκετ.

FIBA documnet

Σχετικά άρθρα