Βρισκόμαστε στο μακρινό 1947. Το ημερολόγιο γράφει «19 Μαρτίου» και η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας, βρισκόμενη ακόμα σε βρεφικό στάδιο, αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, σε φιλικό παιχνίδι.

Η νίκη των Ελλήνων διεθνών (σ.σ. προπονητής ο Βλαδίμηρος Βάλλας, δεξιά στη φωτ.) με σκορ 35-25 μόνο ως ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς δεν ήταν μόνο η πρώτη εκτός έδρας στη σύντομη -τότε- ιστορία της, αλλά και η πρώτη αφότου συστάθηκε, σύμφωνα με τα αρχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΟΚ!

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση με τους Τούρκους ήταν μόλις η τέταρτη συνολικά -μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή- για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας, που είχε δώσει τον πρώτο του αγώνα στις 26 Ιουνίου του 1936, γνωρίζοντας την ήττα από τη γείτονα χώρα με 49-12.

Αυτό ήταν και το τελευταίο φιλικό για την Ελλάδα σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών πριν από τη συμμετοχή της (σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, το Μάιο του 1949) στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στο Κάιρο της Αιγύπτου (!), εκεί όπου με ρεκόρ 4-2 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο!

Σχετικά άρθρα