Οι περισσότεροι τα γνωρίζετε με χαρακτηρισμούς τύπου «nothing but net», «big shots» ή «winning shots». Τις πολύ… μακρινές version τους, οι Αμερικανοί τις ονομάζουν «προσευχές».

Όπως κι αν αποκαλέσει κανείς τα (εύστοχα) σουτ τριών πόντων, το σίγουρο είναι ότι μένουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όταν κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα, ακόμα περισσότερο δε, όταν επιτυγχάνονται στην εκπνοή, οπότε και τα λέμε «buzzer beater»! Αρκετά, όμως, με την ονοματολογία! Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε ένα τρίποντο το οποίο «έγραψε» τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς σήμανε το τέλος της ερυθρόλευκης κυριαρχίας.

Δράστης ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, θύμα ο Ολυμπιακός και τόπος «εγκλήματος» το ΣΕΦ στις 6/5/1998. Εκείνη την ημέρα, λίγο πριν αφήσει το ελληνικό πρωτάθλημα για το ΝΒΑ, ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς φρόντισε να αφήσει… εκτός τίτλου τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μετά από 5 σερί κατακτήσεις!

Οι «ερυθρόλευκοι» μάχονται κόντρα στον ΠΑΟΚ με έπαθλο τη συμμετοχή στο μεγάλο τελικό. Αυτοί που χαμογελάνε στο τέλος είναι οι Θεσσαλονικείς, καθώς ο Πέτζα αναλαμβάνει -ως συνήθως- την τελευταία επίθεση κι ενώ το σκορ βρίσκεται στο 55-55.

Το σουτ τριών πόντων με την εκπνοή, μπροστά στα μούτρα του δύσμοιρου Ντούσαν Βούκσεβιτς, αποτελεί αντικείμενο για σεμινάριο των σουτ (σ.σ. παρότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Σερβοέλληνας άσος είχε 0/4!) και το φαληρικό στάδιο «παγώνει».

Η νίκη-πρόκριση για τον ΠΑΟΚ με 58-55, σήμανε το τέλος της ερυθρόλευκης κυριαρχίας στην Α1 και την έναρξη αυτής του Παναθηναϊκού.

Σχετικά άρθρα