Με αφορμή την επιστροφή του Τρίτωνα στην Α2, το Basketworld.net κάνει μια αναδρομή στον ιστορικό σύλλογο, τη φανέλα του οποίου έχουν φορέσει μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ και που ο ίδιος αποτελεί έναν από τους «πιονέρους» του αθλήματος στη χώρα μας.

 

Το χθες: Το τμήμα μπάσκετ του Τρίτωνα ιδρύθηκε το 1942 από μια ομάδα αθλητών του Πανελληνίου και οφείλει το όνομά του στο υποβρύχιο «Τρίτων», το οποίο βυθίστηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με 11 συνολικά παρουσίες στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (η παρθενική στο πρώτο μεταπολεμικό Πρωτάθλημα το 1945-46) και στην Α’ Εθνική Κατηγορία (τελευταία τη σεζόν 1978-’79), οι «κυανόλευκοι» αποτελούν έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας μας, τον πρώτο μάλιστα που βάδισε σε επαγγελματικά πρότυπα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 χάρη στην οικονομική συνδρομή του αείμνηστου Μπλούη Διακάκη και των αδελφών Λαναρά.

Τη φανέλα του Τρίτωνα έχουν φορέσει, μεταξύ άλλων, αθλητές όπως ο Κώστας Μουρούζης, ο Νίκος Σκυλακάκης (χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του Καΐρου το 1949), ο Τάκης Κουρπάς, ο Αλέκος Λάπας, ο Αντρέας Μολφέτας και ο Κώστας Σταυρόπουλος. Πρόκειται για την ομάδα που πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες και ακριβότερες μεταγραφές στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60, καθώς διέθετε παράγοντες οι οποίοι δε δίσταζαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η  ιστορική μεταγραφή του σέντερ (2.02μ) Γιώργου Οικονόμου από τον ΠΑΟΚ στον Τρίτωνα (ο πρώτος Θεσσαλονικιός που αποκτήθηκε από αθηναϊκό σύλλογο) και πλήθος άλλων, επέτρεψαν στους «κυανόλευκους» να μείνουν για έξι συνεχόμενα χρόνια (1960-1966) στην Α’ Εθνική.

Η έδρα του Τρίτωνα, που σημειωτέον διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με Αιγυπτιώτες, βρισκόταν αρχικά σε ένα ανοιχτό γήπεδο της οδού 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν η ομάδα αναγκάστηκε να μεταφερθεί στα Σεπόλια, αφού ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου αποφάσισε να χτίσει πολυκατοικία! Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της ομάδας στο facebook: «Το μικρό ανοιχτό γήπεδο της οδού Δυρραχίου αποτέλεσε την ιστορική της έδρα και ο πολύς ο κόσμος άργησε να το μάθει, μέχρι να γίνει σταρ του ΝΒΑ ο Γιάννης Αντετοκούμπο, αφού εκεί έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα».
 

Η πτώση: Το 1991 ο Τρίτωνας συμμετέχει για τελευταία φορά στις εθνικές κατηγορίες (Γ’), καθώς υποβιβάζεται στην Α’ ΕΣΚΑ και έκτοτε παρέμεινε για χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών με χειρότερη τη σεζόν 1998-’99 όταν και αγωνίστηκε στη Γ’ ΕΣΚΑ. Από τη δεκαετία του ’80 εξάλλου η έλλειψη χρημάτων είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή, μέχρι που το 2011 αρχίζουν τα πρώτα βήματα ανάκαμψης.

Το σήμερα: Καθώς ο σύλλογος συμπληρώνει φέτος 77 χρόνια ζωής, βλέπει παράλληλα τις προσπάθειες των τελευταίων ετών να δικαιώνονται, καθώς και επίσημα θα αγωνίζεται στην Α2. Μετά από τέσσερις σενεχόμενες ανόδους και με έδρα το κλειστό γήπεδο στου Στρέφη, οι προοπτικές για να ανακάμψει είναι ακόμα μεγαλύτερες αρκεί να λυθεί το γηπεδικό πρόβλημα, καθώς εδώ και 20 (!) χρόνια υπάρχει απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στα Σεπόλια, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Η απόκτηση έδρας, θα σημάνει την απαρχή μιας νέας εποχής κι ενώ τα παιδιά των παιδικοεφηβικών τμημάτων αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο για τον Τρίτωνα, που αφήνει πίσω του τα πέτρινα χρόνια και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Σχετικά άρθρα