Για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη οι συστάσεις είναι περιττές! Το σύγχρονο «τοτέμ» του ελληνικού μπάσκετ με το ιλιγγιώδες παλμαρέ των 26 τίτλων (σ.σ. 25 ως παίκτης και ένας ως προπονητής) ήταν ο μοναδικός που συνέδεε τα χρόνια που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδιναν τις μυθικές τους μονομαχίες στο Τελ Αβίβ και στη Σαραγόσα με τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 όταν και ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του.

Ας θυμηθούμε όσα ενδιαφέροντα είχε δηλώσει ο «Φράνκι» σε αποκλειστική συνέντευξή του στο All Star Basket, τον Απρίλιο του 2009, δηλαδή λίγο πριν από το φάιναλ φορ του Βερολίνου.

Φωτο: Παναγιώτης Τσαγκαμίλης

Ποια στιγμή έχει αποτυπωθεί πιο έντονα στη μνήμη σου από τα φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσας;
Ήταν οι πρώτες φορές που οι ομάδες μας προκρίνονταν στα φάιναλ φορ. Τότε όλοι ζούσαμε τον «πυρετό» αυτής της διοργάνωσης και κάθε αγώνας ήταν έντονος, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη διεκδίκηση ενός τροπαίου και μάλιστα στην Ευρώπη. Αυτός ακριβώς ο «πυρετός» εκείνων των χρόνων είναι που μου έχει μείνει περισσότερο. Παίκτες, διοίκηση, κόσμος, όλοι πραγματικά ζούσαν και ανέπνεαν για το φάιναλ φορ. Πραγματικά ωραίες στιγμές!

Στα προηγούμενα φάιναλ φορ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό βρισκόσουν στην αρχή της καριέρας σου. Πλέον, όντας ουσιαστικά μακριά από την αγωνιστική δράση, πώς ετοιμάζεσαι να βιώσεις τους αγώνες στο Βερολίνο;
Όταν πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και για ό,τι καλύτερο συμβαίνει σε συλλογικό επίπεδο, δεν μπορώ παρά να χαίρομαι που θα είμαι παρών για μία ακόμη φορά! Αυτό που μπορώ να πω γενικά είναι ότι μετά από τόση εμπειρία που έχουμε αποκομίσει αγωνιζόμενοι τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο, το βλέπουμε με άλλο μάτι όσον αφορά στο άγχος που ενδεχομένως πρέπει ή δεν πρέπει να έχουμε. Είναι λογικό η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει να μας δίνει επιπλέον βοήθεια. Ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται και πώς ακριβώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι πιο δύσκολο; Να παρακολουθείς μια τόσο σημαντική διοργάνωση όπως το φάιναλ φορ από τον πάγκο ή όταν αγωνίζεσαι;
Σίγουρα όταν βρίσκεσαι απ’ έξω η αγωνία είναι πολύ μεγαλύτερη και το άγχος περισσότερο!

Προβλέπεις δηλαδή να καταναλώσεις… πολλά κιλά ιδρώτα από τον πάγκο στο Βερολίνο;
(σ.σ. γέλια) Εντάξει, πολύς ιδρώτας θα υπάρχει σίγουρα, αλλά από την άλλη έχω μάθει να ελέγχω τα συναισθήματά μου! Είπαμε, από εμπειρία… άλλο τίποτα!

Θέλω το σχόλιό σου για το γεγονός ότι είσαι ο ρέκορντμαν συμμετοχών (16) και ο τρίτος σκόρερ (165π.) στην ιστορία των φάιναλ φορ (σ.σ. μέχρι τον Απρίλιο του 2009).
Αυτό είναι… χαρά μου! Τη διαδρομή μου την έκανα, ό,τι ήταν να παίξω το έπαιξα, όποια παρουσία είχα να δώσω την έδωσα. Τώρα βρίσκομαι σε άλλη φάση, από άλλη θέση, αλλά και πάλι, επαναλαμβάνω, είναι χαρά μου η παρουσία μου σε ένα ακόμα φάιναλ φορ. Ξέρω πώς ακριβώς είναι, πώς γίνεται και το απολαμβάνω ακόμα περισσότερο!

Υπάρχει φαβορί στον ελληνικό εμφύλιο;
Φαβορί δεν υπάρχουν γενικά σε μια διοργάνωση όπως το φάιναλ φορ. Οι ομάδες βρίσκονται στις τέσσερις καλύτερες της Ευρώπης και όλες έχουν από 25% πιθανότητες για το τρόπαιο. Η ομάδα που θα είναι πιο συγκεντρωμένη και πιο έτοιμη και στα δύο ματς θα πάρει και το κύπελλο.

Πιστεύεις ότι θα παίξει κάποιο ρόλο το γεγονός ότι οι περισσότεροι παίκτες τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του Ολυμπιακού είναι «ρούκις» στη συγκεκριμένη διοργάνωση;
Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά! Σίγουρα βρίσκονται και από τις δυο πλευρές παίκτες που θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ, ωστόσο υπάρχει πλούσια εμπειρία από ευρωπαϊκά και μεγάλα παιχνίδια. Επομένως δε νομίζω ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες θα έχουν κάποιο πρόβλημα.

Σε ποια σημεία θα κριθεί ο μεγάλος ελληνικός ημιτελικός;
Δε θα ήθελα να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Όπως είπα και προηγουμένως, η ομάδα που θα κάνει τα λιγότερα λάθη και θα είναι η πιο συγκεντρωμένη, θα έχει το αβαντάζ.

Θεωρείς ότι για όποια ελληνική ομάδα προκριθεί στον τελικό, υπάρχει ο κίνδυνος να έχει «ξεφουσκώσει» από την εμφύλια διαμάχη; Η παράδοση, τουλάχιστον, αυτό λέει…
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Αυτό το λέει η προ δεκαπενταετίας παράδοση! Πλέον έχουν περάσει πολλοί αγώνες, έχουμε μάθει από τα λάθη μας, διαθέτουμε μεγαλύτερη εμπειρία και τα πράγματα, πιστεύω, θα είναι καλύτερα. Κάτι που έγινε στο παρελθόν δε σημαίνει ότι θα ξαναγίνει κιόλας!

Εντοπίζεις κάποιες διαφορές από το ’94-’95 σε σχέση με σήμερα όσον αφορά στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει το φάιναλ φορ;
Όχι δε νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές. Η δίψα και η χαρά είναι ίδια. Όλοι, όπως και τότε, ζούμε στον «πυρετό» του φάιναλ φορ. Είναι κάτι που δε γίνεται να αλλάξει!

Το ερώτημα νομίζω είναι… ρητορικό, αλλά θα στο κάνω! Αισθάνεσαι κορεσμένος από τίτλους;
(σ.σ. γέλια) Όχι βέβαια! Το ’χω πει ένα εκατομμύριο φορές ότι δεν ισχύει! Κανένας αθλητής δεν μπορεί να πει «όχι» μπροστά στην προοπτική κατάκτησης ενός νέου τίτλου, όποιος κι αν είναι αυτός!

Θα άλλαζες έναν από τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχεις πανηγυρίσει με τον Παναθηναϊκό για ένα μετάλλιο με την Εθνική;
Δεν υπάρχουν θεωρητικές ερωτήσεις!

Αν… υπήρχαν;
Δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι τέτοιο…

Ποιο μήνυμα θα έστελνες στους φιλάθλους ενόψει φάιναλ φορ;
Πρόκειται για μια γιορτή σε όλα τα επίπεδα. Για τους παίκτες, για τον κόσμο, για οποιονδήποτε βρεθεί στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες. Το νορμάλ είναι οι φίλαθλοι όλων των ομάδων να πάνε να παρακολουθήσουν, να πανηγυρίσουν και να επιστρέψουν όλοι σώοι και αβλαβείς. Αυτό είναι το θέμα και τίποτα άλλο.

Αισθάνεσαι πρότυπο για τα νέα παιδιά;
Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι πρότυπο! Σκοπός μου είναι να βοηθάω όπου μπορώ κι αν μπορώ. Όπως είπα προηγουμένως ό,τι ήταν να κάνω ως παίκτης το έκανα. Τώρα πλέον έχουν άλλοι σειρά!

Περιέγραψε με μία λέξη τι σημαίνουν για σένα:
Φάιναλ φορ;
Γιορτή
Παναθηναϊκός;
Ιστορία
Ομπράντοβιτς;
Εμπειρία
Αφοί Γιαννακόπουλοι;
Αξία
Ολυμπιακός;
Αντίπαλος

Σχετικά άρθρα