Το τμήμα μπάσκετ των Αμπελοκήπων ιδρύθηκε το 1950 (ως σωματείο υφίσταται από το 1929) και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η αντρική ομάδα κατάφερε να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα με τις διαδοχικές ανόδους από τα ανοιχτά γήπεδα της ΕΣΚΑ μέχρι τα «σαλόνια» της Α1, αλλά και το θεαματικό τρόπο παιχνιδιού της.
Μέσα σε 5 χρόνια (’90-’94) ανέβηκε ισάριθμες κατηγορίες, χάρη στην εκπληκτική ομοιογένεια μέσα και έξω από το γήπεδο, τη φιλοδοξία και τη σκληρή δουλειά υπό τις οδηγίες του Γιώργου Καλαφατάκη. Οι Αμπελόκηποι έδωσαν δύο φορές το «παρών» στην Α1, (1994-’95 -κανένας παίκτης τότε δεν ήταν μεγαλύτερος των 24 ετών!-, 1995-’96) και αποτέλεσαν ένα από τα πιο ελκυστικά προϊόντα του μπάσκετ στη χώρα μας.
Τη σεζόν 1992-’93 μάλιστα, η ελληνική τηλεόραση έδειξε για πρώτη φορά αγώνα Β’ Εθνικής και πέτυχε διάνα, καθώς σε’ ένα χορταστικότατο ματς οι «πράσινοι» (σ.σ. γνωστοί και ως… «Αμπελογκάρντεν») διέλυσαν στο πλαίσιο της δέκατης αγωνιστικής τη ΧΑΝΘ 121-85 με τον Τζανή Σταυρακόπουλο (πρώην… βολεϊμπολίστα του Εσπέρου και μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό) να σημειώνει 62 πόντους σε μια οργιαστική για τον ίδιο χρονιά (μ.ό 35.4 π.).
Στη φωτογραφία που σας παραθέτουμε, διακρίνονται αρχίζοντας από πάνω αριστερά και κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού οι: Γιώργος Καλαφατάκης (προπονητής), Νίκος Αποστολίδης (βοηθός προπ.), Χέρμαν Μπούχερτ, Ασράφ Αμάγια, Πέτρος Οικονομάκης, Λόρενς Φάντεμπερκ, Δημήτρης Καλόγερος, Δημήτρης Πατρίκης, Παναγιώτης Παναγιωταράκος, Θοδωρής («Χούλιο») Χατζησμάλης, Παναγιώτης Μαραγκόπουλος, Αντώνης Κυρίτσης, Γιώργος Φλώρος και Τζανής Σταυρακόπουλος.
Από αυτούς, οι Τζανής Σταυρακόπουλος, Γιώργος Φλώρος, Παναγιώτης Παναγιωταράκος και Αντώνης Κυρίτσης συμμετείχαν σε όλη την… παραμυθένια πορεία από τα γήπεδα της Β’ ΕΣΚΑ σε αυτά της Α1, ενώ οι Παναγιώτης Μαραγκόπουλος, Πέτρος Οικονομάκης και Δημήτρης Πατρίκης ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Γ’ Εθνική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστές στην ομάδα των Αμπελοκήπων ήταν πάντα οι γηγενείς παίκτες με τον βασικό κορμό να συμπληρώνεται από μεταγραφές που «έδεναν» με τους παλιούς και διατηρούσε ένα σπάνιο οικογενειακό κλίμα. Ένα κλίμα, που συνέβαλλε καθοριστικά ώστε οι… Abelogarden, να αγαπηθούν πάρα πολύ από τους Έλληνες φιλάθλους -αν και ομάδα χαμηλής ταχύτητας- και μολονότι υπήρξαν στη συνέχεια κι άλλες ομάδες που επέδειξαν συνεχόμενες ανόδους.