Μια μαύρη σελίδα στο ελληνικό μπάσκετ προστέθηκε πριν από 23 χρόνια, όταν ο ΕΣΑΚΕ μηδένισε τον Άρη και κατακύρωσε με σκορ 20-0 άνευ αγώνα τον δεύτερο ματς των πλέι οφ για τις θέσεις 3-4 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ομάδα μηδενίστηκε λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών από παίκτες της, καθώς ο Ντίνος Αγγελίδης και ο Μάρτιν Μιούρσεπ είχαν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ στον πρώτο αγώνα των δύο «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης (8/5/1999), με αποτέλεσμα να προκληθεί η τιμωρία από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ Ηλία Γιαννάκη.

Έτσι βγήκαν… ξινά τα πανηγύρια του Άρη για την ισοφάριση της σειράς σε 1-1 (επικράτησε 75-64, ενώ στο πρώτο ματς είχε ηττηθεί με 79-73 στην παράταση), αφού ο ΠΑΟΚ στη συνέχεια (12/5/1999) έκανε το 3-0 νικώντας 78-69 και πήρε την πρόκριση για την Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν.

Παρά το αρχικό σοκ στις τάξεις του Άρη μετά τη δημοσιοποίηση του ελέγχου ντόπινγκ από την ΕΟΚ (σ.σ. Αγγελίδης και Μιούρσεπ βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση των απαγορευμένων ουσιών εφεδρίνη, νορ-εφεδρίνη και ψευδο-εφεδρίνη με αποτέλεσμα να τους απαγορευτεί η συμμετοχή στον επόμενο αγώνα εναντίον του ΠΑΟΚ) οι δύο αθλητές έπαιξαν κανονικά με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη τού τότε μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Δημήτρη Κοντομηνά. Όπως αποδείχθηκε η ομάδα πλήρωσε ακριβά αυτό το ρίσκο.

Η προσφυγή των «κιτρινόμαυρων» κατά της πρωτόδικης απόφασης μηδενισμού απορρίφθηκε από το ΑΣΕΑΔ, ενώ λίγο καιρό μετά ο Ντίνος Αγγελίδης συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ!

Σχετικά άρθρα