Η 18η Οκτωβρίου 1994 έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ως η αποφράδα ημέρα που ο τεράστιος Νίκος Γκάλης βρέθηκε για τελευταία φορά στο γήπεδο ως αθλητής αν και δεν πήρε χρόνο συμμετοχής.

Οι αστικοί μύθοι και τα όσα ειπώθηκαν και γράφθηκαν από τότε είναι τόσα πολλά που δε χωράνε σε λίγες αράδες… Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι των πρωταγωνιστών στην αναμέτρηση των Αμπελοκήπων με τον Παναθηναϊκό ήταν ο Νίκος Γκάλης και ο Κώστας Πολίτης.

Εκείνη η βροχερή ημέρα έμελλε να μετατραπεί σε… καταιγίδα που ξέσπασε στον ουρανό του ΜΕΤΣ, οδηγώντας τον Γκάλη σε έναν απρόσμενα ξαφνικό μπασκετικό «θάνατο» με την αποχώρησή του στο ημίχρονο (σ.σ. δεν είχε ξεκινήσει την βασική πεντάδα για πρώτη φορά και όταν ο Πολίτης του ζήτησε να μπει περίπου στο 10′, ο «γκάνγκστερ» αρνήθηκε επικαλούμενος πόνο στο στομάχι), η οποία αποδείχθηκε το οριστικό του «αντίο» από την ενεργό δράση!

Ο εκλιπών Κώστας Πολίτης, όταν είχε κληθεί να μιλήσει για εκείνο το απόγευμα, είχε πει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε ο Νίκος Γκάλης ήταν 37 ετών. Όπως και αν το κάνουμε βρισκόταν τότε στα μπασκετικά του τελειώματα. Δεν τον έδιωξα, ούτε έγινε κάτι άλλο. Απλώς δεν τον επέλεξα για την 5άδα. Επαναλαμβάνω στα 37 του… Ο Νίκος Γκάλης όπως όλοι οι σταρ, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι είχε φθάσει το πλήρωμα του χρόνου. Κανείς σταρ δεν συμβιβάζεται με αυτή την ιδέα…».

Από τη πλευρά του, ο Νίκος Γκάλης, σε συνέντευξή του στον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο, είχε παραδεχθεί πως: «Ήταν μια άσχημη στιγμή για μένα. Εγώ δεν ήθελα να φύγω από την ομάδα. Ένιωθα ότι με αυτά που έχω προσφέρει με την καριέρα μου, ότι πρέπει να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Έπαιζα ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Και έβγαινα πρώτος σκόρερ. Αλλά δεν ήθελα να με αντιμετωπίζουν έτσι. Εγώ είμαι υπερήφανος. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους έγινε ό,τι έγινε…»

Σχετικά άρθρα