Το 4ο πακέτο μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού παρουσίασαν τη Δευτέρα (30/3) οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Τα μέτρα «κλείδωσαν» στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής (29/3) και αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που πλήττονται, καθώς και τους εργαζόμενους.

Όπως τόνισε ο Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση κατανέμει, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορωνοϊό εποχή».

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται και θα τη λάβουν συνολικά 1,7 εκατ. εργαζόμενοι. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.

Ακόμα, θα υπάρξει αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για 4 μήνες με έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Ανάλογο μέτρο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα επεκτείνονται σε περισσότερες για την προστασία τους και των θέσεων εργασίας. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για τις εταιρείες που πλήττονται και έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Η προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.

Επίσης, καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικού σχήματος.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση και εδώ είναι οι μη απολύσεις.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα, θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως 10 Απριλίου.

Οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση.

Επίσης, ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα και συγκεκριμένα, διατίθεται ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, κατατίθεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων κατά 5 δισ. ευρώ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ενώ 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά άρθρα