Για μία ακόμη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι απαιτείται συνεχής εγρήγορση στη μάχη για τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση να προκύψει δεύτερο κύμα πανδημίας άμεσα και όχι μετά από πολλούς μήνες.

Τη Δευτέρα (25/5) ο Μάικ Ράιαν, που είναι ο επικεφαλής του ΠΟΥ για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, ανέφερε μεταξύ άλλων σε διαδικτυακή ενημέρωση: «Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες.

Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα, θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Ο Μ. Ράιαν πρόσθεσε ότι «ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορωνοϊού», σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα, αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

«Οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική, για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Σχετικά άρθρα