Σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, περιορίζονται και οι τραπεζικές συναλλαγές.

Έτσι, από την Τρίτη (24/3) κάποιες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα με φυσική παρουσία.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Για το λόγο αυτό, από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, δεν θα πραγματοποιούνται στα καταστήματα, με φυσική παρουσία, οι ακόλουθες συναλλαγές:

1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet / mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της Τράπεζας συνεργασίας τους».

Να σημειωθεί επίσης ότι σε διπλασιασμό του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών προχωρούν οι τράπεζες για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Έτσι το ποσό των αγορών, που δεν απαιτείται PIN ανεβαίνει στα 50 από τα 25 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα. Η αιτία αυτής της αλλαγής είναι η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο διπλασιασμός του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί μέσα στον Απρίλιο με σχετική ανακοίνωση και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ σε παρόμοια αλλαγή προχωρούν κι άλλα κράτη.

Επισημαίνεται, βέβαια, ότι τόσο σε απώλεια όσο και σε κλοπή της κάρτας θα είναι σε ισχύει η ασφαλιστική δικλίδα, που ήδη υπήρχε, καθώς σε περίπτωση πέντε συναλλαγών στο πεντάλεπτο την Πέμπτη φορά θα ζητείται PIN.

Σχετικά άρθρα